Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predizborno "pričam ti priču"


Grafit na ulicama Beograda s početka 2007. uoči februarskih predsedničkih izbora

Očekuje se da će se predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 11. maj, odvijati na relaciji ulaska u EU sa ili bez Kosova, te da će partije, poput DSS-a i Radikala, ponovo preko Kosova pokušati da osvoje vlast.

Iz okruženja premijera Vojislava Koštunice je već mesecima stvarana atmosfera da je Kosovo pitanje svih pitanja. No, koliko će Kosovo uticati na opredeljivanje građana na izborima:
"To je sada nebitna tema jer je Kosovo otišlo '46. godine. Treba da se okrenemo ka Evropi da bi naša deca živela bolje nego mi. Ovo su prazne priče."
"Evropa, bolji život."
"Kosovo."
"Ostavljamo to po strani, ne znam. Kosovo je prodato još odavno."
"Pokušavaju da manipulišu narodom sa Evropom i Kosovom, a Kosovo je za mene jako važna tema."
RSE: Da li će to biti opredeljujuće za vas na izborima?
"Biće, ako izađem uopšte na izbore - biće."
"To je verovatno važno pitanje za Srbiju."
"Pre za evropske integracije, Kosovo je status quo – kakvo je stanje sada tako će i ostati."
Tako kažu građani, a svi koji su na političkoj sceni Srbije, za Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, robovi su priče - ne priznajemo nezavisnost Kosova - te misli da će svi u kampanji nastaviti da pričaju svoju priču:
"Tadić i za Kosovo i za Evropu, verovatno pokušavajući da objasni da u Evropu treba ući kako bismo spasili Kosovo. Radikali i Koštunica za Kosovo, sa akcentom da je Tadić izdajnik. Ne očekujem da glavna tema ovih izbora bude Kosovo, ono će više biti kao jedna batina za kontrolisanje Tadića ukoliko pokuša da izbegne obaveze koje je preuzeo tokom svog vremena dok je pratio Košunicu, a pratio ga je verno i u toku pregovora sa 'trojkom' i pre toga sa Ahtisarijem i u toku pravljenja Akcionog plana."
Istraživanja pokazuju da je Kosovo ne samo za političare nego i za građane Srbije postalo najvažnija tema. Takav trend beleži se od januara, za razliku od prethodnog perioda kada je Kosovo bilo na trećem mestu, kaže Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga:
"Ne misle tako samo oni koji su za, da tako kažem, potpuni patriotski nastup, nego čak i oni građani koji misle da Kosovo treba da bude nezavisno smatraju da je to najvažnija tema u ovom trenutku. Dakle, mislim da nijedna stranka neće moći da zaobiđe Kosovo kao temu."
Osim što će Kosovo biti prisutno u izbornoj kampanji Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose misli da ono može uticati i na rezultat izbora, odnosno da se mogu reflektovati neki procesi koji će se dešavati na samom Kosovu:
"Prvo, nastavak institucionalizacije života Srba, zatim reakcije međunarodne zajednice i Albanaca na to. Ne zaboravite da 11. treba da se održe i lokalni i parlamentarni i na Kosovu među Srbima. Zatim, nije nemoguće da Srbi pozovu na pravljenje skupštine i vlade Srba na Kosmetu, biće i tamo izbora i kampanje. Kako će na to reagovati međunarodna zajednica, to će odlučiti pobednika u Beogradu. Ja, na žalost, mogu predvideti da će ta reakcija međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca biti manje tolerantna nego sada."
Iako su kosovsku nezavisnost priznale mnoge od najmoćnijih zemalja, uključujući SAD i vodeće zemlje EU, koje poručuju da je takvo stanje stvari konačno, niko od političkih aktera u Srbiji, osim onih okupljenih oko Liberalno demokratske partije, nema spremnosti ni da nagovesti mogućnost da je nerealno očekivati rezultat u osporavanju odluke Prištine. Za Prištinu je pak dominiranje Kosova na srpskoj političkoj sceni pitanje političke diferencijacije. Azem Vlasi, nekadašnji kosovski političar, sada politički analitičar:
"Kosovsko pitanje je trenutno u Srbiji kao svojevrsna katarza kroz koju prolazi Srbija. Dakle, to je više postalo pitanje ko je držao srpski narod u zabludi od '99. godine i kako se još uvek manipuliše Kosovom. Ali, niko u Srbiji nema odgovor na ključno pitanje, a to je da li neko u Srbiji zaista ima mogućnosti da zaustavi taj istorijski tok Kosova i da ga vrati u Srbiju. Takve mogućnosti nema niko."
Zašto niko od ključnih političkih aktera u Beogradu nije spreman da odgovori na ovo pitanje. Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže zbog toga što je izgubljen osećaj za realnost u političkom životu:
"A ta realnost je da je Kosovo izgubljeno još 1999. godine, da je Kosovo bilo samo formalno u Srbiji, da je to između ostalog bila tvrdnja i u okviru Rezoluciji 1244, ali da suštinski Srbija na Kosovu nije imala više nikakvih ingerencija – to je realnost. Sve ostalo pripada željama, to je propaganda i određene političke, ali i duhovne, elite su odigrale veliku ulogu sa time da srpski narod ne može postojati bez Kosova, da se njegova tradicija i oslonac u prošlosti na taj način uništava i razara i da će srpski narod, ako Kosovo ne bude povraćeno, nestati."
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG