Dostupni linkovi

Spitzer podnio ostavku


Elliot Spitzer
Elliot Spitzer

Njujorški guverner Elliot Spitzer, uz izvinjenje svojoj porodici i svim njujorčanima, objavio je da se povlači s vlasti nakon što je otkriveno da je upetljan u takozvanu "visoku prostituciju".

Skandal je kulminirao u ponedjeljak, 10.marta kada se otkrilo da je 48-godišnji Spitzer, oženjen čovjek, otac tri maloljetne djevojčice, potrošio hiljade dolara na prostitutku u jednom vašingtonskom hotelu, i to noć uoči Valentinova.

Guvernera su federalni istražitelji uhvatili prilikom istrage provedene protiv lanca elitne prostitucije koji je poslovao kao tvrtka pod nazivom "Emperor's Club Vip", a čije su uposlenice svoje seanse znale naplaćivati i do 31.000 dolara po noćnoj seansi.

Spitzera bi na mjestu guvernera po državnom ustavu trebao zamijeniti zamjenik guvernera David Paterson, koji će tako stjecajem okolnosti postati ne samo prvi crnac, nego i prvi slijepac na čelu te američke države.

Dok se ispočetka mislilo kako je Spitzer "pogođen" tek slučajno, prilikom rutinske istrage u borbi protiv prostitucije, sve više izlazi na vidjelo kako je Spitzer bio glavna, a "Emperor's Club Vip" sporedna meta federalnih istražitelja. Prema tim špekulacijama Spitzer je istražitelje navukao na lanac prostitucije, a ne obrnuto.

Sve je počelo kada su pojedine banke - u skladu sa zakonima, na kojima je, između ostalih, inzistirao i sam guverner u svojoj borbi protiv korupcije - ustanovile da Spitzer sa svojih tekućih i drugih računa preuzima velike količine gotovine. O tome su izvijestili FBI i druga nadležna tijela koja su počela prisluškivati i pratiti guvernera, uvjereni da je riječ o mitu i pranju novca.

Kako stvari stoje, Spitzer bi mogao odgovarati ne samo zbog toga što je volio izvanbračni provod, nego i zato što je možda u te svrhe koristio i državni novac.

Associated Press, tako navodi da je Spitzer na prostitutke potrošio najmanje 80.000 dolara.

XS
SM
MD
LG