Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stejt Dipartment o kršenju ljudskih prava


U godišnjem izvještaju američkog Stejt Dipartmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, na popisu najgorih kršilaca u 2007. su i Sudan, Sirija i Uzbekistan. Osim tih zemalja, situacija s ljudskim pravima posebno je kritična u Bjelorusiji, Burmi, Kubi, Iranu, Sjevernoj Koreji i Zimbabveu.

Administracija američkog predsjednika Džordža Buša je u izvještaju najveću pažnju posvetila situaciji u zemljama gdje se moć nalazi u rukama pojedinaca, a u tom kontekstu posebno je izdvojila stanje u Rusiji.

Stejt Dipartment primjećuje da je u toj zemlji u protekle dvije decenije učinjeno mnogo na razvoju demokratije, ali kritikuje to što vlada pod vlašću Vladimira Putina nije bila odgovorna prema ruskom narodu. Stejt Dipartment zamjera Dumi što je Putinu omogućila da za sebe prigrabi veliku političku moć. U međuvremenu, vladavinu prava kompromituju rastuća korupcija i selektivna primjena pravde.

No, Rusija nije jedina zemlja gdje je uočen problem koncentracije moći u rukama pojedinaca. Tu pojavu Bušova administarcija prepoznaje i u pojedinim evropskim zemljama, centralnoj i istočnoj Aziji, državama Srednjeg Istoka i Afrike. Pomoćnik državnog sekretara Jonathan Farrar:

U državama u kojima je moć u rukama neodgovornih vladara zabilježili smo primjere sistematskog kršenja ljudskih prava. Takve su Sjeverna Koreja, Burma, Iran, Zimbabve, Kuba, Bjelorusija, Uzbekistan, Eritreja i Sudan.“

Izvještaj Stejt Dipartmenta, međutim, sadrži i pitanja o stanju ljudskih prava i u samim SAD. Mnogi kritikuju Buša da primjenjuje dvostruke standarde. Sa jedne strane kritikuje druge zemlje da krše ljudska prava a sa druge - negira da se krše prava osumnjičenima za terorizam koji se nalaze u američkom zatvoru Gvantanamo, na Kubi

,,Mi sve kritike na nas račun uzimamo veoma ozbiljno. Američka vlada će nastaviti da odgovara na interesovanje i zabrinutost povodom našeg postupanja, uključujući i poteze koje smo preduzeli kako bi smo naciju zaštitili od globalne prijetnje koju predstavlja terorizam”, kazao je na konferenciji za novinare Džonatan Ferar.

XS
SM
MD
LG