Dostupni linkovi

Komentari prvog dana suđenja hrvatskim generalima


Ante Gotovina
Ante Gotovina

U Hagu je započelo dugo pripremano suđenje trojici umirovljenih hrvatskih generala za ratne zločine nad srpskim stanovništvom za vrijeme i nakon akcije "Oluja" u ljeto 1995. godine. Prve dane suđenja izravno prenosi javna televizija.

Gotovo 13 godina nakon događaja za koje ih se tereti, u Hagu je započelo suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine nad srpskim stanovništvom za vrijeme i u mjesecima nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja". Tročlanim sudskim vijećem predsjeda nizozemski sudac Alphons Orie. Prvi dan suđenja prošao je u iznošenju optužnice protiv trojice generala. Tužitelj Alan Tieger:
"Ovo suđenje proizlazi iz prisilne eliminacije krajiških Srba iz Hrvatske i uništenje njihove zajednice u kolovozu 1995. godine, kao i uloge i odgovornosti trojice ljudi, generala u hrvatskoj vojsci u tom procesu."
Evo i prvih reakcija hrvatskih političara. Premijer Ivo Sanader:
"Očekujem da će obrana pobiti ove kvalifikacije i da će presunkcija nevinosti biti potvrđena."
Predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, Vesna Pusić:
"Optužnica nije presuda. Optužnica maksimalizira odgovornost, a na obrani je da opovrgne optužnicu."
Za komentar suđenja zamolili smo svu trojicu dosadašnjih predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Za mandata Ivana Zvonimira Čička, Odbor je izradio i prve izvještaje o žrtvama "Oluje", koji su, po ocjeni mnogih, još uvijek najvjerodostojnija svjedočenja o počinjenim zločinima i žrtvama. Čičak je razočaran i ogorčen jer, po njegovoj ocjeni, Haški tribunal više ne djeluje po načelu pravednosti, već po diktatu Vijeća sigurnosti, koje apsurdno skraćuje sve procesne rokove:
"To je naprosto nedopustivo i zato ne vjerujem u pravičnost suđenja jer obadvije strane u postupku, i optužba i obrana, žele da iznesu kompletno i cjelovito svoje teze."
Donedavni predsjednik HHO-a Žarko Puhovski ne očekuje da će suđenje imati neku značajniju terapijsku i katarzičku funkciju po hrvatske građane:
"Tu se radi o visokom stupnju preduvjerenja i predrasuda koje su na djelu. Mislim da se može pretpostaviti da će jedni unaprijed znati da naši generali ne mogu biti krivi, a oni su ipak u većini, premda ne u takvoj kao prije nekoliko godina. Drugi smatraju da je stvar po sebi jasna i da se tu nema što dokazivati."
Postupak će teći formalno korektno, ali Puhovski kao hendikepe ističe činjenice da se neki dokazni materijali pojavljuju doslovce večer uoči početka suđenja, a da je dvoje sudaca prisegu dalo tek koji sat pred početak suđenja:
"To će osnažiti poziciju onih koji smatraju da je riječ o političkom, a ne o pravnom zbivanju, tako da će već spomenuta, a po mom sudu bitna, terapijska vrijednost toga što se može od suda očekivati, biti mnogo manja nego što bi trebala biti."
Aktualni predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac procjenjuje kako je suđenje izuzetno važno jer će u kontekstu međunarodnog pravosuđa ocijeniti karakter operacije "Oluja" i sve ono što su hrvatske vlasti poduzele da bi kaznile počinitelje zločina iz tog razdoblja:
"Hrvatski helsinški odbor je 1995. godine dao čitav niz izjava o tome što se događa na terenu, koje su sve uvijek išle najodgovornijim državnim liderima, od predsjednika republike, do predsjednika vlade, do ministra obrane i tako dalje. Željeli smo da se registrira da su oni bili upoznati sa činjenicama. Zahvaljujući tome i javnost je bila upoznata jer su sva naša izvješća bila objavljena integralno u riječkom Novom listu. Ovo iščuđavanje što se dogodilo u Barivodama, u Grubovima i dalje, mene zaista iznenađuje."
XS
SM
MD
LG