Dostupni linkovi

Sindikati ne odustaju od masovnog prosvjeda


Zagreb, Trg Bana Jelačića
Zagreb, Trg Bana Jelačića

Hrvatski je premijer pokušao jučer odgovoriti sindikate od masovnog prosvjeda najavljenog za 12. travnja u Zagrebu zbog nepodnošljive skupoće i niskih plaća, no sindikati ne odustaju od najavljene akcije i prosvjed je neupitan – izjavila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Knežević, te opovrgla teze o "bliskosti s vladom".

Otkad to sindikati izvještavaju premijera o svojim pripremama za prosvjed i tko onda može uopće vjerovati sindikatima da su neovisni – komentara većina građana jučerašnju vijest iz hrvatske Vlade:
"Nema logike da sindikati idu premijeru. Svako svoje treba raditi – vlada neka radi svoje, sindikati svoje."
Novinarka Novog lista Gabriela Galić, i sama sindikalna čelnica:
"Apsolutno je neuobičajeno da sindikati premijera obavještavaju o pripremama prosvjeda. Onaj kome je prosvjed najavljen je policijska uprava. Sindikati nemaju nikakvog razloga da bi bilo kojoj političkoj opciji objašnjavali zbog čega oni organiziraju prosvjed i zašto izlaze na ulicu."
U toku dana dobili smo izjavu i Ane Knežević, predsjednice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koja se i sama nasmijala na sročeno priopćenje, te opovrgla formulaciju o "podnošenju izvješća premijeru":
"Malo čudno. On je nas zvao da nas uvjeri da ne treba prosvjedovati. On nije htio da se to zna. Mi smo rekli da nećemo razgovarati a da se to ne zna. Onda je on rekao da treba izdati neko priopćenje."
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zamjera i Vladi i sindikalnim kolegama što su dopustili da ih vlada razjedinjuje i bira "socijalne partnere":
"Ako je to bio pokušaj vlade da se umiri najveća sindikalna središnjica, Savez samostalnih sindikata, to nije dobro. Ako si tako predsjednik vlade bira još pogodnije ili povoljnije partnere, ili im nuditi ekskluzivitet između socijalnih partnera, a za uzvrat trguje, ni to nije dobro i to nije socijalno partnerstvo o kojem on govori."
Sve je to, zaključuju analitičari, rezultat razjedinjene i još uvijek slabe sindikalne scene u Hrvatskoj. Profesor političkog sustava na Fakultetu političkih znanosti, Ivan Grdešić:
"Očekivao sam više u hrvatskoj tranziciji od sindikata. Oni su, za razliku od stranaka, bili organizirani i snažni, a onda im se dogodila suradnja sa vlašću, koja ih je razjedinila, preorganizirala i praktički su oni sada marginalna politička, pa i socijalna, snaga. To više koristi političkoj vlasti, nego članovima sindikata, više koristi poslodavcima koji trebaju političku pozadinu da bi osigurali svoje tranzicijske uspjehe ostvarene u biti na leđima tog trećeg, radničkog, partnera."
Ni radnici ne vjeruju u preveliku moć sindikata u Hrvatskoj:
"U ovom društvu kakvo jeste sindikati su nepoželjni. To znači ići protiv vjetra."
"Veliki to drže u svojim rukama, a da li su to poduzetnici ili politika, ne znam."
"Ne mislim da su jaki."
"Sindikati se pozivaju na narod, a narod iza sindikata ne stoji. Ako i sindikati nešto pokušaju napraviti, strah je naroda ostati bez posla. Krenuli smo nekim drugim vodama, pa prema tome, sada treba plivati u tim vodama."
"Ne vjerujem im niša. Bore se za sebe i svoje plaće. Svakim danom viču da propadamo. Ko bi nas zaštitio? Svako sebe štiti. Nije to kao vani. Tamo je zakon – zakon i sve funkcionira, a kod nas ništa."
No, zbog cijena i niskih plaća voda je mnogima došla do grla i hrvatski sindikati vjeruju da će barem 12. travnja biti jedinstveni. Ana Knežević – prosvjed nije upitan:
"Prosvjed nije upitan. Upravo sam danas bila u Zadru. Obilazimo gradove Hrvatske i ostalo nam je još samo par gradova."
Krešimir Sever:
"Teško se živi. Ovako se dalje ne može. Ljudi iz svih dijelova Hrvatske trebaju izaći javno i reći - Dota nam je, želimo promjene, želimo imati plaće i mirovine od kojih možemo živjeti!"
XS
SM
MD
LG