Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred bh. parlamentarcima će se po četvrti put u posljednje tri godine naći prijedlog zakona o agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Ova agencija pomagala bi postojećim istražnim organima, tužilaštvima i sudovima u otkrivanju kanala i počinilaca kriminalnih djela.

Prema ponuđenom prijedlogu agencija bi takođe vodila brigu o zamrzavanju oduzete imovine i njenim upravljanjem nakon sudskog spora, kaže poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Jozo Križanović:
„Mi smo uvjereni da bi ovo bio jedan dobar, koristan zakon za BiH, za njene građane, jer je danas procjena da negdje otprilike preko milijardu i po KM kontrolira organizirani kriminal u BiH. Cjelokupna vrijednost oduzete imovine, prava ili novca itd. bila bi budžetski prihodi ne samo države BiH nego i entiteta i kantona. Svi ti prihodi bili bi namijenjeni za socijalne potrebe određenih institucija. Ovim popunjavamo jednu ozbiljnu prazninu kada je u pitanju pomoć istražnim organima, prije svega tužiteljstvima, kada je u pitanju prethodno zamrzavanje imovine - i što je najvažnije, što mi danas uopće nemamo uređenu situaciju šta se dešava kad sud donese presudu o oduzimanju imovine i kako se postupa sa tom imovinom, kako se ona transferira u prihode budžetske.“
Ovaj prijedlog samo je dio inicijative SDP-a kojom je od osam političkih lidera i dvojice vlasnika dnevnih novina zatraženo da potpišu izjavu o oduzimanju opljačkane imovine i obavežu se da će popuniti precizne i potpune imovinske kartone koji će sadržavati novac, nekretnine, firme i vozila u BiH i izvan nje. Osim članova SDP-a, do sada je ovu izjavu potpisao lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, a podršku je dao i predsjednik SDA Sulejman Tihić.
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija vjeruje kako je u BiH, za razliku od prethodnih godina, sada stvorena politička volja za donošenjem ovakvog zakona:
„Ja zaista ne vjerujem da danas ima iko od čelnika političkih stranaka ko bi čak imao i hrabrosti da ovako nešto odbije, jer odbijanje ovakvog zakona ustvari govori mnogo više od prihvatanja ovog zakona. Nema razloga da ponovo postavljam pitanje gospodinu Dodiku da li se i dalje slaže sam sa sobom od prije godinu dana. Stvar broj jedan koja je potrebna je politička volja. Ja se iskreno nadam da feeddback njihov ćemo vidjeti sa rukama poslanika ovdje u Parlamentu. Pazite, ipak je spektakularno da devet poslanika SDA sad bi moglo biti za, a hvalio nam je jedan glas. Ovo bi mogao biti jedan od zakona koji bi imao maltene ustavni kapacitet, dvotrećinsku većinu. On će, što kažu, ili proći kako treba ili... Ako bude ili, ako ne prođe, onda će to biti znak ustvari da je zemlja u mnogo, mnogo bezizlaznijem stanju nego što je to sad na prvi pogled vidljivo.“
Kako nezvanično saznajemo, poslanici Dodikovog SNSD-a neće glasati za prijedlog SDP-a zbog političkih neslaganja koja su sve veća posljednjih mjeseci između ove dvije stranke. Takođe, i Vlada RS-a je početkom marta utvrdila Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine. Istovremeno, opozicija smatra kako SDP-ov prijedlog o oduzimanju opljačkane imovine u načelu nije loš, ali politička volja za njegovo usvajanje na državnom nivou teško da postoji, kaže poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković:
“Ja mislim da SDP pokušava dati jedan ton ovoj inicijativi i zbog toga je izašao s ovakvim stavom. Ja moram reći da nisam siguran da su se stekli uslovi, odnosno da postoji politička volja opredmećena u 22 poslanika i entitetskoj većini. Vjerovatno ćemo imati problem s obzirom da je i u RS-u vlada predložila sličan zakon, doduše ne o agenciji ali jedan sličan zakon, tako da je moguće da dođe do sukoba u nadležnostima. A ako je kompatibilno, onda je još bolje, onda je moguće da postoji politička volja. Ali nisam siguran da još imamo ta 22 poslanika.”
U nevladinoj organizaciji Centar civilnih inicijativa ističu kako bi sve političke partije u Parlamentu BiH trebale podržati ponuđeni zakon SDP-a, kaže Ivica Čavar:
„Nitko u BiH ne treba i ne smije posjedovati nelegalno stečenu imovinu. Ono što je evidento je da je SDP već nekoliko puta predlagao inicijativu, koja očito nije imala prolaznost kod vladajuće pozicije. Da li će ili ne proći, ovog momenta je teško reći, ali u svakom slučaju pozicija i sve političke stranke bi trebale podržati i to je naš apel svim političkim strankama da se nelegalno stečena imovina bilo kojeg građanina oduzme. A ukoliko vladajuće stranke, odnosno pozicija nije spremna prihvatiti prijedlog SDP-a, onda mi u Centru civilnih inicijativa smatramo da bi bilo korektno da one predlože neki novi prijedlog ili neku novu inicijativu koja bi imala potrebnu parlamentarnu većinu kako bi se konačno ovo pitanje riješilo.“
Prema prijedlogu SDP-a, provjeri bi bila podložna sumnjiva imovina svakog pojedinca u BiH čija vrijednost je veća od 50.000 konvertibilnih maraka, dok se prema prijedlogu Vlade RS-a provjerava i eventualno oduzima imovina vrijedna 10 puta više, odnosno 500.000 konvertibilnih maraka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG