Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četvorica navijača "Borca" iz Čačka u pritvoru su nakon što su zbog rasne mržnje fizički napali fudbalera iz Gane. Ovaj napad je treći rasistički ispad navijača 'Borca' u proteklih nekoliko godina.

Protiv navijača čačanskog 'Borca', dvadesetjednogodišnjih Darka Obrenovića, Milana Milosavljevića i Nikole Cvetkovića, kao i dvadesetčetvorogodišnjeg Mladena Ikonića, pokrenut je postupak zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Oni su nakon utakmice Borac – Bežanija fizički napali tamnoputog fudbalera Solomona Opokua, nanevši mu lake telesne povrede, zbog čega im je istražni sudija Okružnog suda u Čačku Branislav Stanić odredio jednomesečni pritvor:
"Tukli su ga i rukama i nogama, gađali ga kamenjem, pri tome mu naneli lake telesne povrede, vređali na rasnoj osnovi psujući mu crnačku majku i govorili mu da ga treba ubiti pitajući ga šta on, crnčuga, radi ovde i slično."
Napad na fudbalera iz Gane treći je rasistički ispad navijača 'Borca' u proteklih nekoliko godina, a javnosti je u najsvežijem sećanju svakako incident iz oktobra 2006. godine kada je grupa navijača navukla kapuljače Kju Kluks Klana i uz nacističke povike vređala tamnoputog Majka Tambanjeru. Iako je tada protiv dvadesetak protagonista rasističkog incidenta podneta optužnica za isto krivično delo kao i u subotnjem slučaju ni godinu i po dana kasnije sudski postupak nije okončan. Sudija Stanić kaže da je to zbog toga što je optužnicom obuhvaćen veliki broj lica, ocenjujući pri tome da sporost ovog procesa nije ohrabrila huligane da urade slično delo:
"Sigurno je da nisu razmišljli o tome da li su ili ne sankcionisani učesnici onog ranijeg događaja. Nijedan od učesnika ovog događaja nije učestvovao u onom ranijem događaju."
Čačani sa kojima smo razgovarali još jednom su izrazili zgražavanje nad činjenicom da je zbog grupice huligana njihov grad javnosti još jednom predstavljen i izrazito negativnom svetlu. Oni zahtevaju oštru reakciju državnih organa, ali i lokalne samouprave:
"To je samo još jedna u nizu ilustracija da se u ovom gradu i u ovoj državi ne radi ništa kako bi se predupredile ovakve pojave. O tome govore i ovi napadi i mnogobrojni grafiti u ovom gradu, ali i odnos lokalnih vlasti koje sve to posmatraju sa stanovištem da je u pitanju dečiji nestašluk i slično."
"To je katastrofalno, s obzirom da se to dešava već treći put, koliko sam upoznat – to stvarno sramota za Čačak."
RSE: Kako komentarišete da se to učestalo događa?
"Čudo jedno, da se to dešava u Čačku. Toga nije bilo ranije, ovo je nešto novo i zaista zaprepašćujuće."
"Bruka za Čačak. Ovo se može preduprediti samo sa rigoroznim kaznama. Ovo je takav civilizacijski pad da je to neopisivo."
Doktorka Mirjana Hercog, i sama meta antisemitskih parola, koje su pre dve godine osvanule na fasadi njene porodične kuće u Čačku, ističe da se samo striktnim sprovođenjem zakona može stati na put rasizmu:
"Ukoliko naše sudstvo to ne uradi otvoriće vrata novim istupima i novoj patnji ljudi koji žele da žive u ovom gradu. Napustiće nas svi koji se ne prezivaju na 'ić', koji nemaju uobičajenu boju kože za ove prostore i ostaćemo potpuno sami sa sobom. Ne znam samo kako ćemo dalje opstati:"

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG