Dostupni linkovi

Strana štampa o suđenju hrvatskim generalima


Suđenje hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku koje je počelo u utorak po optužnici za ratne zločine tokom operacije "Oluja", veoma je važno za suočavanje zemalja sa prostora bivše Jugoslavije sa prošlošću, piše britanski Tajms (Times).

Ante Gotovina je optužen za učešće u planiranju jednog od najvećih etničkih čišćenja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ocenjuje britanski dnevnik podsećajući da je tokom operacije "Oluja" kojom je on komandovao između 150 i 200 hiljada Srba izbeglo ili su na silu prinuđeni da napuste svoje domove. Optužnica tereti Gotovinu da su njegove trupe ubile najmanje 37 civila, pljačkale, spaljivale sela. On je znao za te zločine ali ih nije sprečio niti je kaznio vinovnike.

"Tajms" prenosi ocenu međunarodnih zvaničnika da je ovaj proces veoma bitan za suočavanje zemalja sa prostora bivše Jugoslavije sa nedavnom ratnom prošlošću. Ovaj dnevnik podseća da su Gotovina i generali Ivam Čermak i Mladen Markač, kojima se zajednički sudi, za mnoge Hrvate nacionalnih heroji, ali da bi se pred Haškim tribunalomda da su živi našli i prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i ministar odbrane Gojko Sušak, koje je optužnica takođe označica kao protagoniste ovog zločinačkog poduhvata.

"Tajms" prenosi stav odbrane Ante Gotovine da se borio protiv agresorske armije Slobodana Miloševića i da bi trebalo da mu se zapravo oda priznanje jer je doprineo okončanju rata. "Označiti ga kao ratnog zločinca nije samo nepravda prema njemu već i svim žrtvama čije su patnje okončane Gotovinim angažovanjem", kaže jedan od njegovih branilaca koga citira britanski list.

Međutim, ovo suđenje može biti uznemirujuće za zapadne obaveštajne službe kao i vlade u regionu ukoliko Gotovina otkrije kakvu je sve pomoć dobiljala hrvatska armija u izvođenju operacije "Oluja", pre svega od SAD i CIA-e, piše "Tajms" dodajući da je bivši šef kabineta Franje Tuđmana, Hrvoje Šarinić, koji je bio i njegov izaslanik u tajnim pregovorima sa Slobodanom Miloševićem, kasnije izjavio da je CIA sarađivala sa Gotovinom i obezbedila Hrvatskoj uređaje za obaveštajno prikupljanje informacija pre operacije "Oluja".

Britanski dnevnik prenosi izjave haških zvaničnika da se ne sudi zbog organizovanja same operacije "Oluja", kojom je Hrvatska reintegrisala područja koja su držala pobunjeni Srbi, već zločina koji su tokom nje počinjeni. "Tajms" ocenjuje da tokom procesa mogu biti otkriveni detalji tajnih dilova Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, kao i zašto Milošević nije angažovao Jugoslovensku armiju u cilju sprečavanja egzodusa Srba.
XS
SM
MD
LG