Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska će odustati od zabrane ribolova u hrvatskoj polovici Jadrana za Italiju i Sloveniju, jer je to jedini način da se prekine slovenska blokada pregovora o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Odustajanje od famoznog Zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa (ZERP) znači samo odustajanje od nečega za što nisu obavljene niti predradnje, upozoravaju eksperti.

Odustajanje od primjene Zaštićenog-ribolovno-ekološkog pojasa na ribarske flote zemalja Europske unije do ulaska Hrvatske u tu asocijaciju, sve je izvjesnije. Premijer Ivo Sanader danas je o tome izvijestio Nacionalni odbor za praćenje pregovora sa Europskom unijom:
„Za sutra sam sazvao sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka, na kojem ćemo raspraviti kako se postaviti prema ovoj krizi, koja je tu, koju ne možemo nijekati i koja se može očitovati u tome – Evropska unija ili ZERP.“
Cilj je otvoriti sva poglavlja u pregovorima do konca ove godine, kako bi se moglo završiti pregovore za trajanja mandata ovog sastava Europske komisije, dakle do listopada sljedeće godine, kazala je predsjednica Odbora Vesna Pusić:
„S tim u vezi premijer je govorio o mogućnosti ostajanja ZERP-a na snazi, ali njegovog neprimjenjivanja do ulaska Hrvatske u EU.“
U srijedu bi o tome mogao raspravljati i Sabor. Predsjednik Hrvatske seljačke strane i najveći zagovornik ZERP-a, Josip Friščić, tvrdi da Slovence ribolov uopće ne zanima, već da oni – aktualnim blokiranjem hrvatskih pregovora – žele od Hrvatske dobiti ustupke u određivanju granice i izbjeći međunarodnu arbitražu, jer se boje da njeni rezultati ne bi bili onakve kakve slovenske vlasti već godinama predstavljaju svojoj javnosti:
„Mene veseli optimizam premijera da ćemo nakon odgode primjene ZERP-a na zemlje članice Unije intenzivirati pregovore. Ja naprosto u to ne vjerujem. Mislim da je to samo prvi test za Hrvatsku. Nakon toga će se prema nama i dalje ići jednakim pritiscima. Vrlo brzo ćemo vidjeti da li je ribolov dviju slovenskih koća temeljni problem odnosa i brzine pregovora s Hrvatskom, ili se iza toga zapravo kriju mnogo složenija pitanja. A vidimo da se ovih dana to i otvara – od pitanja zemljišta uz rijeku Dragonju do bojenja granični stupova u Međimurju.“
Hrvatska nema mnogo manevarskog prostora, kaže za naš radio profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša:
„Stavljeni smo pred zid i moramo, konačno, jednostrano donijeti tu odgodu primjene ZERP-a na članice EU.“
Dobiva se – kako vjeruju u hrvatskim vlastima – prestanak slovenske blokade i nastavak pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, a što se gubi?
„Odgoda primjene će i dalje zadržati ovakav sustav ribolova u Jadranu, izvan teritorijalnih voda Hrvatske, kakav je bio do sada. To znači da je ribarska flota zemalja članica EU, kao i do sada, ulazila u ono područje koje mi sada zovemo ZERP i tu je lovila ribe. Naravno, Hrvatska je to htjela izmijeniti, međutim nije napravila nijednu pretpostavku da se omogući efikasna primjena ZERP-a. To znači da nije stvorila sustav praćenja, nije stvorila sustav zaštite tog ribolovnog pojasa, nije donijela dokumente o planiranju ribolova, kao ni o mjerama za zaštitu ribnog fonda. Tako da praktički možemo reći da nijedna od onih izvedbenih mjera za provedbu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa nije donesena.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG