Dostupni linkovi

Počelo suđenje hrvatskim generalima


Generali Ante Gotovina (l) i Ivan Čermak (d), fotografirani u septembru 1999. u Zagrebu.
Generali Ante Gotovina (l) i Ivan Čermak (d), fotografirani u septembru 1999. u Zagrebu.

U utorak je u Haagu počelo suđenje trojici umirovljenih generala Hrvatske vojske Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, optuženima za zločine u Oluji

- ubojstva srpskih civila, progone, deportaciju, pljačkanje imovine, bezobzirno razaranje gradova i sela te nečovječne i okrutne postupke. Svu trojicu Haško tužiteljstvo optužuje da su s drugima, uključujući i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, sudjelovali u udruzžnom zločinačkom pothvatu s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva s područja Krajine. Optuženi generali Gotovina, Markač i Čermak prvi su Hrvati iz Hrvatske kojim se za zločine u nedavnom ratu sudi na Haškom tribunalu. Dio medija proces je već nazvao 'suđenjem stoljeća', no šira hrvatska javnost, barem zasad, ne pokazuje pretjerani interes.
Građani o početku suđenja hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču:
«Ma,to već prelazi sve...predugačko to sve traje.»
«Daj Bože da bude pošteno, da se, napokon, dokaže nedužnost naših generala.»
«Nek bude pravedno, kak' za druge tako i za Hrvatsku, kako za Bosnu i druge države, tako neka bude i za njih.»
Trojica hrvatskih generla optuženi su za zločin protiv čovječnosti i povredu ratnog prava i ratovanja, no za većinu hrvatske javnosti oni su 'heroji, a ne zločinci'. Pa, ipak interes za taj sudski proces, barem u ovom trenutku, nekako je u drugom planu - ističe za naš program kolumnist Novog lista Branko Mijić:
«Čini se, po svemu sudeći, da je Hrvatska, okupirana svojim problemima oko ZERP-a i Europske unje, pomalo zaboravila na suđenje genrealima. Odnosno, rekao bih da oni više nisu politički toliko bitni na unutrašnjem planu za ovdašnje političare, pa se više nitko ne natječe kako bi na njima i na njihovom suđenju zaradio neke političke poene.Tako ćemo, čini se, sve manje biti i medisjki okupirani i bombardirani tekstovima iz Haaga, iako mislim da to suđenje nikako ne bi smjelo pasti u drugi plan radi jedne povijesne istine i jedne katarze koju bi ono trebalo donijeti da bi imalo svoju svrhu.»
Prva dva dana će Hrvatska televizija izravno prenostiti suđenje na svom drugom programu. Dobro je, kaže novinar Feral Tribuna, što hrvatska javnost cijeli proces zasad mirno prati i što je gotovo nemoguće da se ponove prosvjedi kao onaj na splitskoj Rivi u «slučaju Norac» ,ali manjak općeg pa i medijskog interesa ima i negativnu stranu:
«Zbog tog manjka interesa hrvatska će javnost,po meni pogrešno,biti uskraćena da sazna sve one detalje zločina koje je Hrvatska vojska počinila tokom Oluje u prostoru tzv. bivše Krajine nad stotinama srpskih civila koji su tamo ostali, nad desecima tisuća njihovih kuća koje su spaljene, opljačkane i razrušene. Dakle, to je loša strana što će javnost i dalje ostati u nametnutoj zabludi da se u Oluji nije dogodio nikakav zločin i da se trojici hrvatskih generala sudi zbog neke međunarodno-srpske ili ne znam već kakve zavjere.«
Odvjetnik Čedo Prodanović, do prošle godine jedan od odvjetnika optuženog genrala Čermaka, isključen iz tima zbog sukoba interesa:

«Optužnica ima puno nedostataka, odnosno puno prostora za obranu, tu prije svega mislim na generala Čermaka, a i u odnosu na postojanje ovih inkriminacija o 'udruženom zločinačkom pothvatu'. Međutim, naravno, to su naša viđenja. Sumnjam da nas Tužiteljstvo može nešto iznenaditi s posebnim dokazima, ali ipak treba pričekati, ne treba biti apsolutni optimista.»
Feralov urednik i analitičar Ivica Đikić očekuje da će sudjenje trojici hrvatskih generala u Haagu neminovno pratiti i sukob njihovih braniteljskih timova, kolikogod se u zadnje vrijeme napetosti između obrana generala Gotovine i Čermaka smanjila:
«Vjerujem da će najveći sukob biti između obrana Gotovine i Čermaka oko toga tko je imao stvarnu vlast i stvarnu kontrolu nad vojskom koja je bila na tom teritoriju. Također, ako se, naravno, dokaže udruženi zločinački pothvat, a meni se čini da će obranama biti vrlo teško opovrgnuti tezu tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu, sva trojica generala će, sasvim sigurno, biti proglašena krivima, sad je samo pitanje koliko će tko zatvorske kazne dobiti u okviru te presude.»
XS
SM
MD
LG