Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zapatero učvrstio položaj


Jose Luis Rodriguez Zapatero

Pobjeda španjolskog socijalističkog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera na nedjeljnim parlamentarnim izborima najvjerojatnije će mu omogućiti da nastavi svoj posao na, kako smatra, "novoj i modernoj Španjolskoj".

Razdraganim pristašama Zapatero je rekao da se nada da će na "konsolidaciji" nove Španjolske moći raditi u miroljubivijim uvijetima nego tijekom svog prvog mandata, s manje trzavica s konzervativnom oporbom, no mir je daleko od toga da bude zajamčen.
Zapaterova pobjeda drugi put za redom učvrstila je njegov položaj, a tvrdnje oporbe da je beznačajan vođa koji je 2004. pobijedio jedino zahvaljujući bombaškim napadima islamista u Madridu samo tri dana pred izbore, nemaju težinu.

Njegova je vladajuća Socijalistička stranka (PSOE) pobijedila u nedjelju na izborima ali nije osvojila apsolutnu većinu. Socijalisti će tako u donjem domu parlamenta, nakon osvojenih 43,7 posto glasova, imati 169 od 350 zastupničkih mjesta, pet više nego u prijašnjem sazivu parlamenta. No, oporbena Narodna stranka (PP) također je, na uštrb manjih stranaka, osvojila više mjesta nego prije četiri godine. S 40,1 posto glasova, PP će u donjem domu parlamenta imati 153 zastupnička mjesta, također pet više nego u prošlom sazivu. Kako prenosi Reuters, vođa ekstremne ljevice Gaspar Llamazares je ishod izbora opisao kao "dvostranački tsunami", znak sve veće bipolarizacije španjolske političke scene, a najveći su gubitnici izbora upravo manje ljevičarske stranke.

Tokom četverogodišnjeg mandata, Zapatero je iz mlađahnog 'lidera' kojeg je oporba posprdno zvala "Bambi" prerastao u odvažnog premijera koji nije oklijevao provesti niz radikalnih društvenih reformi, unatoč žilavom otporu moćne Katoličke crkve. Pod njegovim je vodstvom, smatraju analitičari, konzervativna Španjolska postala jedna od najnaprednijih europskih zemalja, jamčeći homoseksualcima puna bračna prava, uključujući pravo i na posvajanje djece, promičući zakone o jednakosti žena, uključujući i izborni paritet, a olakšao je i postupak razvoda braka.

Vlada je također odobrila istraživanje matičnih stanica i smanjila utjecaj crkve na sustav obrazovanja. No, stotine tisuća Španjolaca odazvalo se na pozive biskupa i u više navrata prosvjedujući protiv ugrožavanja institucije obitelji, a socijalisti su optuženi čak i za kršenje ljudskih prava. Nakon što je na čelo Biskupske konferencije izabran konzervativni kardinal Antonio Maria Rouco, analitičari očekuju nastavak okršaja vlade i Crkve. Zapatero, međutim, poručuje da će "vladati za sve ljude, misleći prvo na one koji nemaju ništa".
XS
SM
MD
LG