Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veto za vetom


Predsjedništvo BiH: Željko Komšić (l), Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić (d)

Članovi Predsjedništva BiH u posljednje vrijeme niti o jednom važnom pitanju ne uspijevaju postići konsensus. Sve češće se u ovoj državnoj insitituciji pokreće se mehanizam zaštite tzv. vitalnog nacionalnog interesa.

U posljenjih mjesec dana članovi Predsjedništva BiH stavili su tri veta na odluke ovog tijela. Posljednji je uložio Nebojša Radmanović na zaključak Predsjedništva BiH da Ministarstvo pravde BiH i Arhiv BiH pripreme pravni i stručni projekt za prihvat arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Obrazlažući svoj glas protiv, Radmanović je rekao:
“Pretpostavka je da se u toj arhivskoj građi nalazi više dokumenata razne provinijencije, što će u budućnosti siguran sam, to govorim iz iskustva - ne političkog nego nekog drugog, izazvati razne vrtse problema, pa čak i tužbe. Zahtjev da se građa jednog takvog tribunala nađe u ovoj regiji automatski asocira na političke probleme potpuno nepotrebne.”
Preglasan od druga dva člana i s mišljenjem da se radi o odluci destruktivnoj po vitalni nacionalni interes Republike Srpske, Radmanović od Narodne skupštine ovog entiteta očekuje da se izjasni, čime bi veto stupio na snagu.
Veto na ratificiranje ugovora o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH uložio je nedavno i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a podršku mu je dao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH proglasivši ga štetnim po interese Bošnjaka. Razlog za veto je sporni član 17. Zakona o državljanstvu, za koji Silajdžić kaže da je diskriminirajući jer predviđa da državljanstvo BiH gubi svako ko stekne državljanstvo druge države ukoliko to nije regulisano bilateralnim sporazumom:
“Velika većina građana ostaje diskriminirana. Dakle, dvojni ugovori su jedan etnički i diskriminirajući pristup ovom pitanju. Mislim da je, i ostajem kod toga naravno, ukidanje člana 17. rješavanje tog pitanja za sve građane BiH na koje se to odnosi.”
Različiti pogledi na problem rezultirali su ponovo sa dva glasa za i jedan protiv i u ovom slučaju. Argumente za iznio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić:
“Moje je mišljenje da to zapravo nema nikakve veze. Član 17. se može izmijeniti u redovnoj zakonskoj proceduri, a ugovor o dvojnom državljanstvu nije smetnja da se taj član izmijeni.”
Prije manje od mjesec dana Radmanović je uložio veto i na zaključak Predsjedništva da se od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži da Srbija ispoštuje odluku Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, u čemu je dobio podršku entitetskog parlamenta.
Tri veta u manje od mjesec dana ne treba da čude jer je Predsjedništvo ustvari institucija koja je i birana tako da zastupa nacionalne interese i kao takva je unaprijed osuđena na neuspjeh, smatra novinar i kolumnista lista Oslobođenje Gojko Berić:
“Nije, dakle, problem u Nebojši Radmanoviću, kao što bi se to trenutno dalo zaključiti, već u politici koja je zemlju definitivno podijelila, a takva politika, kao što smo mogli vidjeti i svih ovih proteklih godina, ima podršku nadmoćne većine birača - kako srpskih i hrvatskih, tako i bošnjačkih.”
No, u vrijeme dok su u Predsjedništvu sjedili predstavnici nacionalnih partija bilo je više saglasnosti po pojedinim pitanjima, a manje nacionalne retorike nego danas, smatra zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković, te dodaje kako se na ovaj način priprema teren za ustavne promjene:
“Nisam siguran da i pojedini predstavnici međunarodne zajednice nisu dopustili da ove stranke “demokratske orijenatcije” potpuno pređu na nacionalnu retoriku i iz sve snage nastoje da ništa ne funkcioniše kako bi valjda pripremili teren za ustavne promjene. Meni se čini da čitavo vrijeme neko igra utakmicu prije one glavne utakmice.”
Jedini konsenzus oko ozbiljnog pitanja koje je Predsjedništvo BiH postiglo jeste oko pitanja statusa Kosova i to tako da su se dogovorili da o njemu neće ni raspravljati.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG