Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oduzet dio imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi


mitropolit Amfilohije

Spor o crkvenoj imovini, koja je sredinom devedesetih iz državnog prešla u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ovih je dana ponovo u centru pažnje.

Uprava za nekretnine na Cetinju i u nekoliko slučajeva u Podgorici oduzela je imovinu Mitropoliji crnogorsko primorskoj i vratila je prethodno stanje zbog čega se mitropolit Amfilohije obratio šefu države i premijeru tražeći od njih da im obezbijedi pravnu i imovinsku sigurnost «kako bi bio sačuvan građanski mir u Crnoj Gori».

Mitropolija crnogorsko primorska više nije vlasnik crkvenog zemljišta i zgrada u cetinjskom katastru već su to tamošnje pojedinačne crkve i manastiri, odlučila je opštinska filijala Uprave za nekretnine, vraćajući se na stanje prije nego što je Srpska pravoslavna crkva, u liku Mitropolije crnogorsko primorske, sredinom devedesetih prepisala tu imovinu na sebe. Advokat Mitropolije Mlađen Mićović kaže da je riječ o katastrofalnom primjeru bezakonja zbog čega su se žalili Ministarstvu finansija:
"Bojim se da je tu sve više uticaj državne svemoći da liši vjekovnog vlasništva crkvu, odnosno Mitropoliju crnogorsko primorsku. Na ta akta organa uprave mi smo podnijeli žalbu".
Mitropolija crnogorsko promorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja je '90-tih, za razliku od danas, bila u više nego dobrim odnosima sa i tada i danas vladajućom Demokratskom partijom socijalista, na svoje je ime u Katastru nepokretnosti upisala ogromnu crkvenu imovinu koja je do tada bila državno vlasništvo. Advokat Mitropolije Mlađen Mićović, međutim, tvrdi da je srpska crkva devedesetih samo pravno potvrdila vlasništvo nad onim što joj je vjekovima propadalo:
"A to što neko kaže da je upisano devedesetih ne znači da ako nije bilo upisano nije njihovo. Nije bilo upisano zato što nije bilo evidencije, a svojina se može steći i ima se nezavisno od činjenice da li je upisana ili nije upisana ako su ispunjeni drugi uslovi za sticanje prava svojine".
RSE: Možete li nam reći o kakvim se uslovima radi?
Mićović: Ako je crkva gradila neki hram prije 100 ili 200 godina normalno je da je onaj ko je graditelj on je i vlasnik tog hrama, to je azbuka sticanja prava svojine ili ako je nekome poklonjena zemlja prije tristo godina onaj kome je poklonjena on je i sada vlasnik.
Na našu primjedbu da su mjesne crkve uglavnom gradili žitelji krajeva u kojima su podizane i da su, sa druge strane, do sredine devetnaestog vijeka u Crnoj Gori crkva i država bile jedno, te da je država podizala crkvene objekte Mićović kaže:
"To što ste rekli otprilike ste prenijeli ili skoro da ste citirali ove koji osporavaju Mitropoliji pravo svojine. Možete imati pravo na takvo mišljenje, ali nije dobro takvo predubeđenje".
Oglasio se i mitropolit Amfilohije, pozvavši pismom crnogorskog predsjednika i premijera Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića da institucionalno obezbijede pravnu i imovinsku sigurnost Mitropolije crnogorsko primorske da bi se, kako je rekao, «sačuvao građanski mir u Crnoj Gori». Amfilohije je kao krivca naveo predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića koje je po njegovom sudu kao najviši funkcioner zakonodavne vlasti prekršio sve principe sekularnog društva. "Krivokapić pokušava da sa političke pozicije odredi svojinski status crkvenoj imovini i poziva preko medija da se crkvena imovina oduzme od crkve bez suda i presude i preda jednoj nevladinoj organizacije", naveo je Amfilohije.

Sa druge strane, direktor cetinjske kancelarije Uprave za nekretnine Krsto Bošković danas nije želio da daje bilo kakve izjave uz obrazloženje da je Srpska pravoslavna crkva uložila žalbu i da sada treba sačekati da se po njoj odluči. U Ministarstvu finansija, pak, još nijesu dobili žalbu koju je Mitropolija podnijela, očekuju je u naredna dva dana nakon čega, kako nam je rečeno, imaju rok za odlučivanje od dva mjeseca. Kako je, međutim, Stevo Vučinić, član Odbora za promociju interesa Crnogorske pravoslavne crkve, na čiju je inicijativu na Cetinju i izvršena ispravka grešaka u katastru nepokretnosti, iste takve zahtjeve sa dokazima proslijedio opštinama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić i Budva, obratili smo se kancelariji direktora Uprave za nekretnine Crne Gore Mića Orlandića sa pitanjem da li će se isto postupati i u ostalim slučajevima, ali do momenta slanja ovog izvještaja nijesmo uspjeli dobiti odgovor.

A na optužbe mitropolita Amfilohija saopštenjem odgovorio je predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, ocjenivši da propovjednik četiri najprljavija rata druge polovine dvadesetog vijeka na evropskom tlu opet prijeti Crnoj Gori. "Na njegovim su prijetnjama već izrasle stotine hiljada humki nevinih. Što prokazanih drugih naroda, što đece njegovog naroda čiju dušu je trebao čuvati, a ne trovati neljudskom mržnjom. Ni humku mučki ubijenog premjera Srbije Zorana Đinđića nije ostavio mirnu od svoje nagrdnosti. Đe će mu duša", upitao je Krivokapić, ocjenjujući da je Amfilohije u Crnu Goru je i poslat kao propovjednik besudnog vremena da nas obezliči, a Crnu Goru razdržavi. "U tom pohodu otimao je narodu i svetinje i sveta mjesta. Parčao je Crnu Goru na eparhije i činio sve da je vječno učini zavisnom. Izgubila je njegova politika veliku Jugoslaviju, izgubio je veliku Srbiju, malu Jugoslaviju, a eto i Kosovo je primakao katastarskom isknjižavanju. Njegovom stadu ne trebaju vukovi dok ga čuva takav pastir.
Od njega Crna Gora očekuje molbu za oprost, a ne prijetnju silom. No, svaki oprost počinje priznanjem zlodjela, a zaboravit neće Gora" naša poručio je Amfilohiju predsjednik crnogorske Skupstine Ranko Krivokapić
Moguće posljedice sukoba
Da li bi najnoviji sukob državnih institucija i Mitropolije crnogorsko primorske mogao da se odrazi na rezultat predstojećih predsjedničkih izbora, kao i na političke odnose u Crnoj Gori? O tome smo razgovarali sa predstavnicima političkih partija.
Odgovarajući na pitanje o mogućim posljedicama sukoba između vlasti i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog preimenovanja vlasništva nad crkvenom imovinom u cetinjskoj opštini portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević kaže da u tom slučaju ne može niti smije biti bilo kakve političko partijske arbitraže već se spor rješava podnošenjem dokaza o vlasništvu:
"Takođe, jasno je da svaki upis vlasništva ili promjena stanja vlasništva mora biti potkriješljena adekvatnom dokumentacijom shodno zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast. O ovim stvarima se ne smije arbitrirati sa predizbornih mitinga niti praviti politička zloupotreba u vidu promocije političkih partija, što se, na žalost, svjedoci smo to već čini. Demokratska partija socijalista neće nasjesti na uvlačenje u nečiju medijsko marketinšku političku kampanju osmišljenu za potrebe nekih političkih partija i krugova oko njih koji cijene da bi to za njih bilo politički profitabilno. Možda neko smatra da radikalizacija nekih pitanja može da mu donese neku političku korist, ali sigurno da je to loš način prevazilaženje bilo kog problema".
Desilo se ono na šta je Srpska lista upozoravala da se Srpska pravoslavna crkva nalazi pred udarom od strane aktuelne vlasti, kaže Dobrilo Dedeić, portparol Srpske liste, naglašavajući da među čelnicima vlasti postoje oni koji su nezainteresovani da se odnosi države i crkve riješe na kvalitetan način. Dedeić očekuje da se povodom spora oglasi predsjednički kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović:
"Mogu da konstatujem da u presudnim trenucima kada je u pitanju sadašnja Crna Gora i položaj Srpske pravoslavne crkve nemamo do kraja jasan stav gospodina Vujanovića i nemamo stav, 'ajde da pokušam biti slikovit, stav kojim bi on lupio šakom o sto i pokazao da poštuje instituciju najsnaženijeg, tradicionalno i instituciju koja je duhovni stub Crne Gore".
Miodrag Vojnović iz Socijalističke narodne partije smatra da je ovo uvod u podjela na kojima aktuelna vlast politički profitira:
"Nijedna administrativna odluka ne može poništiti ono što je kroz vjekove prepoznato, odnosno ono što je bilo i ostalo imovina Mitropolije crnogorsko primorske. Očigledno, da je ovo još jedan od uvoda u podjele koje sprovodi aktuelni režim koji stvaranjem podjela i opstaje na vlasti. Socijalistička narodna partija se zalaže za poštovanje prava svojine i sa druge strane duboko smo ubijeđeni da je CrnojGori potrebno pomirenje građana, a ne ovakve i slične vrste podjela".
Način rješavanja spora oko crkvene imovine i sukob između ljudi iz vlasti i vladike Amfilohija predstavlja politikantstvo, smatra predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković i ocjenjuje da se krupni sporovi kao što je crkvena imovina mora riješavati preko sudova:
"Meni je jako dobro poznato da su crkveni objekti u Crnoj Gori nijesu bili uknjiženi na Srpsku pravoslavnu crkvu, na Beogradsku patrijaršiju, znam kako su bili uknjiženi i znam da je neko prije petnaestak, dvadeset godina, a možda i kasnije sve to mijenjao u katastarskoj evidenciji. Sasvim je normalno da u skladu za zakonom treba sve dovesti u neko normalno stanje, a to znači da svi crkveni objekti u Crnoj Gori treba da budu uknjiženi na prave vlasnike, na one koji su uvijek bili uknjiženi i koji jedini mogu polagati pravo na to. To treba rješavati u skladu sa zakonom, a ne politikantstvom kako to pokušavaju rješiti sadašnji akteri na političkoj sceni".
Povodom saopštenja mitropolita srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija - u kojem je pozvao najviše državne funkcionere da institucionalno obezbijede pravnu i imovinsku sigurnost Mitropolije crnogorsko primorske kako bi se: "Očivao građanski mir u Crnoj Gori" i u kojem je optužio šefa parlamenta Ranka Krivokapića da krši principe sekularnog društva - u Socijaldemokratskoj partiji čiji je Krivokapić predsjednik nam je rečeno da će odgovor Krivokapića biti proslijeđen medijima kasnije.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    Od 2001. je izvještač iz Podgorice Radija Slobodna Evropa, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG