Dostupni linkovi

Amerikanci će pokušati da reše spor


Skopje, zgrada Parlamenta Makedonije
Skopje, zgrada Parlamenta Makedonije

SAD preuzimaju inicijativu u makedonsko-grčkom sporu o imenu. Iako vlast u Skoplju ne potvrđuje ovu informaciju, diplomatski izvori nezvanično tvrde da će se proces rešavanja spora o imenu odvijati sa povećanim angažmanom Vašingtona.

Potvrda tome je i poslednja poseta Skoplju Danijela Frida, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Posle razgovora sa državnim rukovodstvom u petak oko ponoći, on je izjavio da je Amerika prijatelj Makedonije i želi da je vidi u zajedničkom sistemu vrednosti. U NATO paktu postoji velika otvorenost prema Makedoniji, ali nam je potrebno rešenje o imenu, pokušajmo da nađemo to rešenje, istakao je Frid. On smatra da, ukoliko u Makedoniji postoji politička volja, lako i brzo se može doći do solucije.
Diplomatski izvori u Skoplju kažu da bi od danas trebalo da stvari počinju postajati sve jasnije. Nezvanične informacije govore da Stejt department već ima precizan plan o tome šta će se događati u narednih 20-ak dana, do samita Alijanse u Bukureštu, gde će se konačno znati dali će zemlje kandidatkinje Makedonija, Hrvatska i Albanija dobiti poziv za članstvo. Prema tom planu, ovih dana američki diplomati će obaviti seriju intenzivnih razgovora sa vladama u Skoplju i Atini, da bi se povećao pritisak na obe strane ka eventualnom kompromisu.
U međuvremenu, ni u Makedoniji ni u Grčkoj nema nikakvih nagoveštaja da bi jedna od strana mogla da se približi stavu druge zemlje. Iako je posle zadnjeg predloga medijatora u sporu Metjua Nimica, od 19. februara, u Skoplju bilo određenih signala da se može razgovarati o dva od pet predloženih naziva, i to Demokratska ili Nezavisna Republika Makedonija, na sledećem sastanku u Njujorku Makedonija je ipak izašla sa poznatim stavom o dvojnoj formuli. Odnosno, ustavno ime države da bude u upotrebi u celom svetu, a da u bilateralnim odnosima Grčka može oslovljavati Makedoniju imenom koje će dogovoriti dve strane.
Stav Atine je opet, da oni podržavaju sve predloge u kojima figurira geografska odrednica, kao Gornja ili Severna Makedonija.
Nedonošenje odluke o pozivima za članstvo na prošlonedeljnom sastanku Alijanse u Briselu, u Makedoniji je ocenjeno kao očekivano. Upućeni kažu da ukoliko do samita u Bukureštu, koji će se održati početkom aprila, problem ne bude rešen, tada Sjedinjene Države ne bi imale argumente da spreče Grčku u nameri da vetom blokira ulaz Makedonije u NATO. To bi, prema diplomatskim izvorima, moglo da dovede do situacije da Makedonija ne bude na agendi samita, jer ovakva organizacija ne bi mogla dozvoliti da se neka odluka ne donese zbog veta.
XS
SM
MD
LG