Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo utiče na demokratizaciju Srbije


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači otkrio je u nedelju na graničnom prelazu Merdare tablu “Dobrodošli u Republiku Kosovo”. Ocenjujući kraj Koštuničine Vlade, Tači je rekao da je pitanje Kosova uticalo da posle Miloševića padne još jedan političar koji pripada mentalitetu prošlosti.

Državna politika Kosova je politika dobrosusedstva, mira i stabilnosti, izjavio je premijer Kosova Hašim Tači na Merdaru, graničnom prelazu sa Srbijom, gde je otkrio tablu na kojoj piše “Dobro došli u Republiku Kosovo”.

Tači je ocenio da je to dugoočekivan događaj od velikog značaja, pošto granična oznaka simbolizuje prošlost i budućnost Kosova.

“Ova tabla simbolizuje graničnu tablu najmlađe države. Njome se odvaja prošlost od budućnosti, izolacija od otvaranja perspektive,” izjavio je Tači.

Tekst na tabli napisan je na engleskom, albanskom i srpskom jeziku. U prisustvu građana, ali i velikog broja prupadnika Kfora i Kosovske policijske službe, Tači je kazao da će se Kosovo zalagati za dobre odnose sa susedima i stabilnost.

U tom pogledu je komentarišući odluku o raspuštanju parlamenta Srbije i raspisivanju parlamentarnih izbora, kazao da je pitanje Kosova oduvek uticalo na situaciju u Srbiji.

Istorijska dešavanja kao i važne odluke koje je donosilo Kosovo uticali su na demokratizaciju Srbije, kazao je Tači.

“Od 1999. godine kada su sa Kosova otišli srpska vojska, policija i administracija, počeo je i odlazak Miloševića sa vlasti. I sada posle nezavisnosti Kosova pao je Koštunica, koji pripada mentalitetu prošlosti Srbije,” izjavio je Tači.

Tači je pozvao Srbiju da prizna Kosovo ocenivši da bi to označilo evropsku perspektivu.

“Kosovo i Srbija kao dve posebne države biće deo evropske porodice. Njihova budućnost je u EU i NATO-u,” izjavio je Tači.

Premijer je naglasio da će Kosovo raditi na liberalizaciji i otvaranju granica, ali da je teritorijalni integritet Kosova zaštićen i garantovan.

XS
SM
MD
LG