Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar inostranih poslova Švedske, Karl Bilt, izjavio je u Prištini da posle proglašenja nezavisnosti Kosovu predstoji velika odgovornost izgradnje države za sve građane. Švedski diplomata je razgovarao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

Bilt je premijeru Kosova predao pismo priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Švedske.

Izgradnja institucija Kosova u poslednjih osam godina dovela je do proglašenja nezavisnosti, izjavio je ministar inostranih poslova Švedske, Karl Bilt. Bilt je posle razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova izjavio da sada predstoje veliki izazovi u integraciji manjina, regionalnim odnosima i ekonomskom razvoju.

“Potrebno je izgraditi državu koju će njeni građani smatrati legitimnom, a za to je potrebno vreme. Neophodno je stvoriti stabilnu ekonomiju uz odnose sa Makedonijom, Albanijom, Srbijom, te Crnom Gorom, što je ključ ekonomskog razvoja,” izjavio je Bilt.

Švedski diplomata je istakao da je integracija u EU uslov za dugoročni mir i prosperitet u čitavom regionu.

Premijer, Hašim Tači, je pružio garancije da je Kosovo spremno da bude funkcionalna i demokratska država.

“Preneo sam ministru da će Vlada Kosova efikasno raditi na sprovođenju demokratskih vrednosti, uspostaviti vladavinu zakona i poštovati prava manjina, a sve u cilju integrisanja u strukture EU i NATO,” kazao je Tači.

Švedski diplomata je kosovskom premijeru predao pismo priznavanja Kosova i uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje. Karl Bilt je obećao da će švedska vlada nastaviti da pomaže ekonomski razvoj Kosova.

XS
SM
MD
LG