Dostupni linkovi

Izbori kao jedino rešenje?


Vojislav Koštunica i Boris Tadić
Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Odnosi u vlasti u Srbiji gori su nego ikada, a sve je otišlo do toga da je premijer izjavio da više nema poverenja u koalicione partnere, pa se kao neminovnost čine novi izbori. Ovog puta, kamen spoticanja su dve najvažnije i izgleda neodvojive teme – Kosovo i evropske integracije.

Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, izjavio je da više nema poverenja u Demokratsku stranku i G17 plus da se iskreno bore za očuvanje Kosova. "Vlada je u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku da ćemo zajednički čvrsto insistirati da Srbija samo kao celovita država sa Kosovom može postati član Evropske unije", izjavio je Koštunica, koji je i lider Demokratske stranke Srbije.

Insistirajući na tom stavu DSS je predložila da se raspiše referendum o pristupanju Evropskoj uniji, ali je samo dan posle funkcioner te stranke Miloš Aligrudić za naš program rekao da ideja više nije aktuelna, "zato što drugi nisu pokazali oduševljenje predlogom”:


"Bolje bi bilo da su svi prihvatili tu ideju i da se na njoj radilo jer bi ona mogla na svoj način da razreši krizu, kao što bi, na primer, i onaj poziv Oli Renu mogao da je razreši. Ako EU, koja nam je i zamesila čitav ovaj kolač, potvrdi da priznaje Srbiju u međunarodno priznatim granicama, onda se čitav ovaj slučaj stavlja van dnevnog reda, nadam se."

DSS je pozvala komesara za proširenje Evropske unije da saopšti da li Brisel poštuje međunarodno priznate granice Srbije, ili je prihvata bez Kosova. Dok odgovor ne stigne kriza ostaje, a srpski predsednik Boris Tadić izjavio je da bi referendum bio protivustavan i izlišan:

"Ne može se referendumom praktično relativizovati integritet Srbije niti postojanje Kosova unutar Srbije."

Tadić, koji je predsednik Demokratske stranke, jasno je poručio da kao šef države nema dilemu kada je u pitanju sporazum o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, oko kog dve strane koalicije lome koplja:

"Ukoliko bi Srbiji danas bilo ponuđeno da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisao bih, da budem potpuno jasan. Takav ugovor bi štitio integritet naše zemlje i Kosova i Metohije. Kao predsednik Srbije nikada neću prihvatiti bilo kakav ugovor sa EU koji podrazumeva odricanje od Kosova."

Rezolucija opozicione Srpske radikalne stranke, kojom se određuje da Srbija ne može u Evropsku uniju bez Kosova, odbijena je u Vladi, u kojoj DS i G17+ imaju većinu ministara, ali Radikali, kako kaže njihov lider Tomislav Nikolić, neće odustati od namere da je „proguraju” na dnevni red Skupštine u kojoj bi zajedno sa vladajućom DSS imali većinu za njeno izglasavanje:

"Zato što to ne možemo zbog građana Srbije, zbog Srbije kao države i njene budućnosti. Mi želimo celovitu Srbiju u EU i ne znamo zašto su protiv toga evropski moćnici i Boris Tadić."

U Demokratskoj stranci veruju da je još moguće prevazići krizu, ali, smatra Nada Kolundžija, ukoliko bilo ko iz koalicije odustane od zajednički proklamovanih ciljeva, preostaje samo jedno rešenje:

"Stranke koje su danas u vladajućoj koaliciji su dobile poverenje građana na strateškom cilju ubrzanja evropskih integracija. Dakle, ukoliko je neka od tih stranaka promenila svoj strateški cilj treba ići na izbore i građani će onda ponovo podeliti karte po onome što oni procenjuju da je njihov najbolji interes."

Velimir Ilić, ministar iz drugog dela koalicije, je za izbore odmah:

"Neka narod bira, pa onaj koji dobije poverenje građana neka radi šta hoće. Spolja su nas ponizili, omalovažili i izgazili, a mi to prihvatamo i kažemo da nema problema i da idemo dalje. Mislim da je nepristojno da ne reagujemo."

Demokratska stranka pozvala je Demokratsku stranku Srbije da se izjasni da li ostaje u koaliciji sa njom, a na taj zahtev za naš program je odgovorio Miloš Aligrudić iz DSS-a:

"Da vam kažem, nisu ovo fudbalski timovi niti smo mi njihovi navijači. Ja sam partizanovac, grobar i to ću ostati do groba – bez obzira na to koji je Partizan na tabeli. Ali, ovde se radi o jednoj drugoj stvari, o tome da li se možemo složiti oko onih principa oko kojih smo sastavili Vladu, a, što se tiče DSS, mi čvrsto stojimo iza svih pet principa. Onaj koji odstupa od državne politike mora objasniti da li odstupa i svoje motive tog odstupanja, pa da onda vidimo da li se to može razrešiti."

Trenutne razlike u koaliciji najveće su do sada, smatraju politički analitičari, i teško je očekivati da će ova Vlada opstati. Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, za naš radio kaže:

"Mislim da polako klizimo ka izborima, osim ako ne dođe do nekog sporazuma između DSS sa jedne strane i SRS i SPS sa druge strane, ako se formira nova vladajuća većina u parlamentu i tako dođe do promene u Vladi – ako iz Vlade ispadnu DS i G 17 plus."

Sve drugo, smatra Nikolić, bilo bi veliko iznenađenje:

"Mislim da ne postoji mogućnost da se dogodi neko čudo, da Evropa povuče svoj stav o Kosovu i da Srbija zajedno sa Kosovom uđe u EU – to je nemoguće. Sve zajedno to se može nazvati 'ne može se mačka vratiti u vreću', sve to je pokazivanje nespremnosti na bilo kakav kompromis."

Na kraju, ukoliko dogovora ne bude bilo ceh će platiti građani Srbije, zaključuje Milan Nikolić:

"Imaćemo veliko kašnjene u reformama, odložiće se približavanje EU za dobrih desetak godina, a to znači loš život za građane Srbije."

Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice najavila je da će predlog za razrešenje krize u koaliciji izneti za nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG