Dostupni linkovi

Reis Cerić neće na skup u Crnu Goru


Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić neće učestvovati na Samitu muslimanskih vjerskih poglavara balkanskih zemalja, čiji pokrovitelj je predsjednik Filip Vujanović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa efendija Cerić neće prisustvovati skupu u Podgorici koji će biti održan u nedjelju, a kome su pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića trebali prisustvovati vjerski poglavari islamskih zajednica balkanskih zemalja. Kako razlog nedolaska navodi se crnogorske vlasti ni do danas nijesu izvinile zbog zločina počinjenih na teritoriji te države nad Muslimanima bošnjacima 1992., saopšteno je iz Cerićevog kabineta.

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat efendija Feizić za naš radio kaže da žali zbog nedolaska reisu-l-uleme Cerića, ta da se raduje što će skupu u Podgorici prisustvovati reis turske Islamske zajednice Ali Bardakoglu:
"Žalim zbog toga što reis Cerić neće da dođe, ali na kraju krajeva to je njegova odluka koju ja ne mogu da komentarišem."

Cerićevo odustvo umanjiće značaj podgoričkog skupa, vjeruje crnogorski reis Fejzić:

"Njegovo prisustvo je, bar što se nas tiče, jako poželjno, ali ovoga puta, naravno, naš najveći gost je reis Islamske zajednice Turske profesor doktor Ali Bardakoglu, neću pretjerati ako kažem da je čast svih islamskih zajednica regiona da ugoste jednog takvog visokog zvaničnika.»

To, vjeruje Fejzić, neće poremetiti odnose islamskih zajednica Crne Gore i Bosne i Hercegovine:

«Mislim da neće. Islamska zajednica Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica Crne Gore nemaju apsolutno nikakvo otvoreno pitanje. Naravno, ja u onoj bivšoj Jugoslaviji vidim kao zemlju koja je najviše "prokrvarila" sa jedne strane, a sa druge dvije države koje imaju najmanje opterećenosti su, poslije Slovenije, Crna Gora. Ja znam da je reis efendija Cerić dolazio u Crnu Goru nekoliko puta, da je u jednoj njegovoj zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici Crne Gore, gdje se susreo sa najvećim zvaničnicima Crne Gore, potencirao ovo pitanje o kojemu se danas govori, a znam da su nakon tih razgovora pokrenuti sudski procesi deportacije ljudi iz Bosne i Hercegovine.»

Iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića nijesmo uspjeli dobiti komentar na Cerićevo odbijanje da dođe u Podgoricu, a podsjetimo da je prije dva dana gostujući na ulcinjskoj lokalnoj televiziji Teuta, komentarišući otvoreno pisma grupe bosanskohercegovačkih intelektualaca i izjavu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da bi Crna Gora trebala da se izvini Bosni i Hercegovini, Vujanović kazao:

"Iskazao sam žaljenje zbog tragedije koja se desila u BiH, rata koji je odnio mnogo života, izazvao ogromna materijalna razaranja i ostavio užasne posljedice. Iskazao sam i odnos prema žrtvama, osudio zločine i zločince i saopštio da oni treba da se kazne."
Podsjetimo i da su od reisa Cerića zahtijevali da ne dolazi u Podgoricu i porodice deportovanih Bošnjaka što je on uvažio. U svom obrazloženju nedolaska kaže da u Crnoj Gori ni do dan danas nijesu preduzete konkretnije radnje na sankcionisanju zločina: "Pa ni nakon obećanja premijera Mila Đukanovića, datoga Ceriću prilikom njihovog zvaničnog susreta u Podgorici 2005.", dao je u saopštenju Cerićev kabinet.
Nakon susreta u Podgorici 2005. podsjetimo i to, Cerić je za naš radio dao intervju u kome je kazao:

"Ono što sam vidio i ono što sam čuo zadovoljan sam. Mogu kazati da sam neke stvar našao boljim nego što sam očekivao, a neke su stvari gore nego što sam očekivao. Naime, bolje su zato što vidim da postoji veliko zanimanje Muslimana u Crnoj Gori da organiziraju Islamsku zajednicu, a ono što sam vidio i čuo, a nisam očekivao, mislim da bi trebalo da bude više dijaloga između vjerskih zajednica".
XS
SM
MD
LG