Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bjork, Kosovo i EXIT


Bjork

Nakon što je muzička zvezda Bjork još jednom progovorila na temu Kosova i ponovo podržala nezavisnost, gotovo je izvesno da ona neće nastupiti na EXIT festivalu u Novom Sadu. Iako u menadžmentu EXITA-a ne žele da se oglase ovim povodom, agenti islandske pevačice tvrde da su je organizatori festivala skinuli sa spiska učesnika. U Srbiji su pred ovogodišnji EXIT neki umireni, drugi razočarani.

"Ja sam, kao njen veliki fan koji već pet godina čeka da ona dođe na EXIT, veoma razočaran što neću moći da odem na njen koncert zbog Kosova."
Fanovi mogu biti razočarani koliko hoće, Bjork po svemu sudeći neće doći u Srbiju. Da li je Kosovo još jednom presudilo, menadžeri EXIT-a za sada ne žele da odgovore, ali agenti poznate pevačice saopštavaju da su joj organizatori festivala otkazali učešće zbog njene podrške nezavisnosti Kosova.
Nakon što je tokom koncerta u Tokiju uzvikivala "Kosovo, Kosovo", Bjork je izdala saopštenje u kojem još jednom naglašava da podržava kosovsku nezavisnost. Agenti muzičke zvezde prenose pismo koje im je uputio generalni menadžer "Egzita" Bojan Bošković, a u kome navodi da se nada Bjork neće pominjati Kosovo na njenim nastupima u Evropi. Jer ako to učini moraćemo otkazati koncert", prenose agenti Boškovićeve reči.
Iako su ranije demantovali da je nastup Bjork otkazan zbog njenog stava o Kosovu i nemogućnosti da joj se garantuje bezbednost na festivalu, ni Bošković, niti bilo ko iz organizacije Egzita nisu odgovorili na naše pozive, a agencije prenose da oni još uvek ne žele da komentarišu tvrdnje agenata. I dok se dilema ne razrešava, fanovi Bjork ostaju u čudu:

"Ukoliko je organizator, odnosno EXIT, otkazao njen dolazak zato što ne može da joj garantuje bezbednost, meni to zvuči potpuno glupo. Mislim da u ovoj zemlji ima ljudi kojima je potrebnije garantovati bezbednost jer podržavaju nezavisno Kosovo nego jednoj Bjork. Druga stvar, ona je umetnica i ima pravo da izražava svoja politička uverenja."
S druge strane, iako smatra da stav o Kosovu nije razlog za otkazivanje nastupa poznate pevačice, muzički kritičar Petar Janjatović ima razumevanja ukoliko su organizatori doneli takvu odluku:
"Kako su ovde kod nas svi prilično ostrašćeni i budući da se razmišlja samo crno-belo i ja bih, da sam organizator, slično postupio jer ne bih želeo da bilo kojim postupkom guram prst u oko i pravim neke potencijalne probleme. U krajnjoj liniji, videli smo kako je prošao mirni, kako su ga nazvali, protest itd."
Pisac Vladimir Arsenijević ne slaže se ovim stavom i navodi da bi situacija u Srbiji bila mnogo bolja kada bi nešto veći broj javnih ličnosti svojim stavovima bio bliži onome što propagira Bjork:
"Mislim da je to do te mere šokantno da imam utisak da to zapravo i nije istina, da trenutno ne raspolažemo potpunom istinom. Dakle, da se na ovaj način štiti čistoća našeg sjajnog i apsurdnog otpora realnosti koji tvrdi da je Kosovo Srbija, čak i onda kada ono to više evidentno nije."
U svakom slučaju, za razliku od fanova Bjork, srpskom premijeru Koštunici i njegovim ministrima ovo neće teško pasti. Oni, uostalom, preferiraju domaće zvazde. Moglo bi se reći naročito supruge srpskih “ratnih tigrova”, čije i koncerte posećuju.
Kosovo neće biti nezavisno i uvek će biti sastavni deo Srbije, poručuje svakodnevno srpski premijer, a svi oni koji tako ne misle, po svemu sudeći, u Srbiji nisu dobodošli!
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG