Dostupni linkovi

Izraelska blokada Zapadne obale


Izraelski vojnik u Hebronu, na Zapadnoj obali.
Izraelski vojnik u Hebronu, na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska potpuno je blokirala okupiranu Zapadnu obalu, dan nakon palestinskog napada u zapadnom Jerusalemu u kojem je ubijeno osam izraelskih učenika.

Glasnogovornica izraelske vojske je saopštila da će blokada trajati do subote uveče, a ulaz u Izrael biće dozvoljen samo Palestincima koji to budu zatražili "iz humanitarnih razloga".

Ova mjera izraelske vlade je stupila na snagu samo nekoliko sati nakon napada na jednu vjersku instituciju u kojoj je Palestinac iz istočnog Jerusalema otvorio vatru iz automatskog oružja na učenike, ubivši njih osam a povrijedivši 15 drugih. Najstariji student imao je 26, ostali su bili tinejdžeri izmedju 15 i 18 godina. Izraelske snage sigurnosti su potom ubile napadača.

Ovo je u posljednje četiri godine prvi incident ovakve vrste, što jasno dokazuje koliko je pojačano neprijateljstvo otkad je Hams preuzeo kontrolu u Gazi.

Ubistvo osam ljudi u neće uništiti mirovne pregovore, saopštila je izraelska vlada. Tako je zvanični Tel Aviv reagirao za zahtjeve dijela izraelske javnosti koji su pozvali na prekid mirovnih razgovora s Palestincima. Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas osudio je svoje suparnike iz Hamasa - koji su pozdravili napad.

Hamas je opisao napad kao "prirodnu reakciju" na izraelsku vojnu akciju u pojasu Gaze prošle sedmice u kojoj je ubijeno više od 120 Palestinaca.

"Oni koji slave ubice pokazali su se i sami kao neprijatelji ne samo Izraela nego i kao neprijatelji mira i pomirenja", izjavio je Mark Regev, portparol izraelske vlade.

Iako je generalni sekretar UN-a Baan Ki-moon osudio napad, Savjet sigurnosti se nije uspio saglasiti o zajedničkoj izjavi u vezi s incidentom. Libijski ambasador izjavio je da njegova zemlja i još nekoliko drugih žele da se zajednički osude ubistva u Jerusalemu i izraelski napadi u kojima je ubijen veliki broj civila, uključujući i djecu, u pojasu Gaze.

Američki predsjednik George W. Bush osudio je u "barbarski" napad u Jerusalemu, uputivši izraelskom "izraze najdublje sućuti". Ovim osudama pridružila se i demokratska opozicija. Jedan od kandidata Demokratske stranke za novog predsjednika SAD, Barack Obama oštro je osudio, kako je kazao " ovaj skandalozni i kukavički napad". "SAD moraju podržati pravo i moć Izraela na odbranu", rekao je Obama.

Njegova rivalka za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Hillary Clinton takodjer je izjavila da "SAD i medjunarodna zajednica moraju jasno reći da su takvi teroristički akti za žaljenje i da se neće tolerirati, a da će Sjedinjene države nastaviti podržavati izraelsku stranu u borbi protiv terorizma".

XS
SM
MD
LG