Dostupni linkovi

Nema novca za Kancelariju glavnog pregovarača


EU - European Flag, 05Dec2007
EU - European Flag, 05Dec2007

Samo mjesec dana prije nego što se očekuje konačno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, u BiH je objavljena informacija kako u budžetu državnih institucija za ovu godinu uopšte nisu predviđena sredstva za rad Kancelarije glavnog pregovarača BiH sa EU

, koja je bila jedna od ključnih karika u pripremi uslova za potpis sporazuma. Kancelarija je zatvorena, a glavni pregovarač Igor Davidović sada sjedi u državnom ministarstvu spoljnih poslova. Davidović trenutno nije raspoložen da komentariše nastalu situaciju.


Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić ističe kako zatvaranje Kanceralarije glavnog pregovarača ne predstavlja zapostavljanje evropskog puta, te da su te dvije institucije imale odličnu saradnju u ispunjavanju evropskih uslova, te da je sa Evropskom komisijom ostalo još samo prije potpisivanja sporazuma da se usaglase takse na promet roba:

“Mi ćemo formirati jedno tijelo koje će pratiti provedbu sporazuma zajedno s Evropskom komisijom. U prvoj fazi je to privremeni sporazum koji stupa na snagu odmah nakon potpisivanja, a kad se onda sporazum ratifikuje i kod nas i u svim državama članicama, to je za dvije, tri godine, onda se formiraju sva druga tijela predviđena sporazumom za praćenje provedbe sporazuma.”

Zamjenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić - Babić kaže da mandat Igora Davidovića kao glavnog pregovarača nije istekao, te da je prirodnije i da on sjedi u Ministarstvu jer se sada ulazi u fazu potrebe stvaranja većeg tima za dijalog sa EU nakon potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

“Ministarstvo vanjskih poslova ove godine će ući u kupovinu zgrade za misiju BiH u Briselu, što će nam uveliko smanjiti te troškove i na neki način ćemo te troškove ćemo prelocirati na zapošljavanje novih diplomata koji će nam trebati za sljedeću fazu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - i nadamo se za kad BiH bude kandidat jer će tad pregovori biti još zahtjevniji. Nadalje, Ministarstvo vanjskih poslova je također za ovu godinu previdjelo novu sistematizaciju u samom Ministarstvu vanjskih poslova kojom je predviđen jedan potpuno novi odsjek za EU sa proširenim brojem diplomata.””

Potpredsjednik SDP-a Slobodan Popović kaže da je i tim skandalom vladajuća struktura pokazala svoj stvarni odnos prema evroatlantskim integracijama:

“Ako vlast na nivou u BiH nije u stanju da obezbijedi elementarne uslove za funkcionisanje jedne takve institucije koja je na direktnoj vezi, da ne kažem telefonskoj vezi s EU i sa onima koji odlučuju šta mi trebamo raditi i da nam pomognu da to uradimo što prije da bismo i mi bili tamo, to dovoljno pokazuje koliko je njih uopšte briga za tim hoćemo li mi biti u Evropi.”

Predstavnici vladajućih stranaka uglavnom sa sebe skidaju odgovornost zbog prestanka finansiranja Kancelarije glavnog pregovarača. Članica Komisije Parlamenta Bosne i Hercegovine za evropske integracije Azra Hadžiahmetović smatra da je neopravdano došlo do propusta prilikom planiranja budžeta:

“Ja cijenim da su Vijeće ministara usavanjem budžeta i svi nadležni organi napravili jedan propust. Ja ću vas samo podsjetiti da je bilo u tom smislu intervencija i od strane Predsjedništva i zahtjeva prilikom rasprava u prvom čitanju od strane parlamentaraca. Međutim, Vijeće ministara je nažalost ostalo gluho. To ne znači da se, naravno, ne mogu izvršiti odgovarajuće korekcije, odnosno preraspodjela sredstava. Hoću da pomenem da je pregovarački tim koji je pregovarao o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i koji je vrlo uspješno okončao svoj posao praktično okončao svoj mandat.”

Lider HDZ-a Dragan Čović mišljenja je kako je glavni problem u međustranačakoj komunikaciji:

“Ja ne mogu razumjeti ljude koji uskraćuju mogućnost da imamo proračun da bi se ta aktivnost radila, a s druge strane zagovaraju integracijske procese. Znači jedno s drugim ćemo morati to izbalansirati i bez obzira gdje je sad problem, on će se žurno morati otkloniti, ali on u svakom slučaju neće biti prepreka. To ne može biti prepreka da krajem četvrtog mjeseca potpišemo sporazum.”

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata tvrde da iza zatvaranja Kancelerije glavnog pregovarača stoji Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Poslanik te stranke u državnom parlamentu Slavko Jovičić:

“Želimo i da se obezbijedi novac za rad glavnog pregovarača jer je ovdje opstrukciju potpunu napravila Direkcija za evropske integracije koja želi da se stavi iznad Parlamenta, iznad Predsjedništva, iznad glavnog pregovarača.”

Portparol nevladine organizacije Građansko organizovanje za demokratiju Šefko Bajić navodi kako je posljednji trenutak da se vlasti BiH trgnu i ozbiljnije počnu ispunjavati svoja obećanja kada je u pitanju evropski put:

“Kažem, da stvar nije toliko ozbiljna bilo bi zaista smiješno.”

XS
SM
MD
LG