Dostupni linkovi

Srpski ambasador konačno u Podgorici


Nakon gotovo dvije godine od proglašenje nezavisnosti, Vlada Srbije u Crnu Goru poslala je ambasadora Zorana Lutovca koji je u srijedu predao kopiju akreditiva šefu crnogorske diplomatije Milanu Roćenu.

Još, međutim, nije poznato gdje će biti smještena ambasada Srbije i od kada će zvanično početi da radi.
"Srpski ambasador stigao poslije 92 godine", jedan je od naslova u dnevnoj štampi koji su danas objavili informaciju da je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac predao akreditivna pisma ministru inostranih poslova Milanu Roćenu. Svi su zadovoljni dolaskom srpskog ambasadora. Predstavnici vladajuće koalicije koji su se još od proglašenja nezavisnosti zalagali za to kao logičan slijed i odmah otvorili Ambasadu Crne Gore u Beogradu, vjeruju da će ovo doprinijeti građenju najboljih mogućih odnosa dvije države. Politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić:
"Raduje nas činjenica da je poslije tako dugo vremena ambasador Srbije u Crnoj Gori s jedne strane, a sa druge čini mi se da će to na neki način ionako dobre i prijateljske odnose između Crne Gore i Srbije još više unaprijediti".
Raško Konjević, portparol manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije:
"Ne bih podvlačio neke istorijske paralele, ali mi se čini da je i kada su mnoge države na Cetinju osnivale i formirale svoje ambasade Srbija je i tada takođe bila država koja je najkasnije otvorila svoju ambasadu. U svakom slučaju mislim da bez obzira na sve da će ti odnosi ići nekim uzlaznim tempom, tako shvatam taj gest Srbije da konačno otvori svoju ambasadu".
Iako su i prije toga imale razne vrste diplomatskih odnosa, istoričari bilježe da je do uspostavljanja prvih zvaničnih diplomatskih odnosa između Crne Gore i Srbije došlo 11. aprila 1897. godine kada je srpski kralj Aleksandar Obrenović za diplomatskog predstavnika Kraljevine Srbije u Knjaževini Crnoj Gori akreditovao Jevrema Velimirovića , ali su tek u oktobru 1913 otvorili svoje prvo stalno Poslanstvo na Cetinju koje je radilo do 1916. godine.

Zadovoljstvo što je ambasador Srbije Zoran Lutovac stigao u Crnu Goru izražavaju i one stranke koje su se nadale da Srbija nikada više neće imati svoje diplomatske izaslanike u Crnoj Gori. Objašnjavaju to brigom za srpske interese. Momčilo Vuksanović iz Vijeća narodnih skupština:
"Nijesam zadovoljan što mi nijesmo zajednička država sa Srbijom, ali to je tako kako jeste i bilo je neophodno da konačno Srbija ima svoju ambasadu u Crnoj Gori. Mislimo da će gospodin Lutovac odgovoriti onim pravim interesima srpskog naroda u Crnoj Gori i da će sada politički subjekti, a i nevladine organizacije koje se bave problemima srpskog naroda u Crnoj Gori imati mogućnost da preko svojih predstavnika skrenu pažnju na diskriminaciju Srba koja je prisutna u Crnoj Gori".
Dobrilo Dedeić iz Srpske narodne stranke:
"To će biti od velikog, ne samo strateškog, nego i političkog i nacionalnog i svakog drugog interesa za Srbe koji žive na području Crne Gore".
Opoziciona Socijalistička narodna partija, prema riječima potpredsjednika Vasilija Laloševića, nada se novoj vrsti odnosa dvije države:
"Prije svaga mislim na obrazovanje, nauku, zdravstvo, saobraćaj, ekonomiju, sve ono što će učinjeti da se građanin Srbije i građanin Crne Gore osjeća kao i ono prije 21. maja 2006. godine, da ne postoje barijere i da onaj koji je možda i zamislio da uspostavi vještačke barijere između dvije države se grdno prevario".
Goran Đurović, član Predsjedništva, takođe, opozicionog Pokreta za promjene, konstatuje da se na ovaj korak Srbija trebala odlučiti ranije:
"Jedno moramo znati da je Srbija naš strateški partner i da moramo ostati prijatelji sa svim zemljama u regionu, a naročito sa Srbijom. Zbog toga je bilo neophodno i ranije da Vlada Srbije donese odluku da pošalje ambasadora. Međutim, nikad nije kasno i nadamo se da će to biti samo znak dobre volje da možda neki zahladnjeli odnosi neke možda pogrešne politike i sa jedne i sa druge strane se poprave i da konačno uspostavimo jednu kvalitetnu saradnju i da konačno počnemo da radimo na nekim pravim stvarima koje mogu da služe samo na dobro i građanima Crne Gore i građanima Srbije".
XS
SM
MD
LG