Dostupni linkovi

Priznanje Kosova je izvjesno


Zagreb
Zagreb

Još nema preciznog datuma kada će Republika Hrvatska priznati državu Kosovo, ali hrvatska politička javnost jedinstvena je oko te odluke. Priznanje Kosova pitanje je trenutka i na to se neće dugo čekati, ocjena je većine analitičara u Hrvatskoj.

U hrvatskoj političkoj javnosti postoji konsenzus oko potrebe priznavanja države Kosovo, i samo je pitanje trenutka kada će to hrvatska Vlada i napraviti. Iako neki mediji špekuliraju o sredini sljedećeg tjedna kao datumu hrvatskog priznanja, službenu potvrdu za to nismo mogli dobiti. Profesor komparativne politike na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Branko Caratan u izjavi za naš radio ne očekuje da će se još dugo čekati:


“Mogli bismo reći da je neka doza taktiziranja razumljiva, ali i ovo taktiziranje ima svoje granice. Mislim da će vjerojatno hrvatska Vlada u narednih desetak dana morati priznati Kosovo.”

Nešto je oprezniji politički analitičar Davor Gjenero:

“Hrvatska će sasvim sigurno u trenutku kada njoj bude odgovaralo priznati Kosovo. To će vrlo vjerojatno biti prije sastanka NATO saveza u Bukureštu i prije pozivnice Hrvatskoj da pristupi NATO savezu.”

On procjenjuje da je hrvatska Vlada jedinstvena oko priznanja Kosova. Naime, iako su politički predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj nedavno iskazali rezerve prema preuranjenom priznavanju Kosova, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac ovog vikenda je banjalučkim novinama kazao :

"Još nije došlo vrijeme za priznanje Kosova, jer da je došlo vrijeme za tu odluku, ona bi bila i donesena".

To je jučer premijer Ivo Sanader ovako komentirao:

“Potpredsjednik Uzelac zna i slaže se s time da neće on određivati datum eventualnog priznanja Kosova, nego će to određivati hrvatska Vlada. A u toj hrvatskoj Vladi je on kao potpredsjednik i bit će dio te odluke.”

Predstavnici hrvatskih Srba neće zbog Kosova izlaziti iz Vlade i to Hrvatsku u odnosu prema Srbiji stavlja u specifičan položaj, procjenjuje Gjenero:

“Srbija nije u situaciji zahladnjivati i snižavati razinu diplomatskih odnosa sa zemljom u kojoj njezina manjina ima konstitucionalni položaj i u kojoj je pripadnik njezine manjine potpredsjednik Vlade. Osim toga, valja znati i to da je Hrvatska jedina zemlja zapadno od Srbije s kojom Srbija nema vizni režim, i u takvim okolnostima kada Hrvatska nije u ovom prvom valu država koje priznaju Kosovo, srbijanska diplomacija nema manevarskog prostora za zaoštravanje odnosa.”

Profesor Caratan ne očekuje oštrije reakcije Beograda nakon hrvatskog priznavanja države Kosovo:

“Reakcije na ekonomskom planu nisu vjerojatne, jer i Srbija ima interes da se odnosi ne prekinu, a ako bi išla na to, onda bi to značilo svojevrsnu samoizolaciju. Ono što je napravila sa Slovenijom – povlačenje ambasadora – to je jedan blaži oblik diplomatskog protesta. Prekid diplomatskih odnosa bio bi puno oštriji protest, ali Srbija ne može sebe dovesti u situaciju da se izolira od okoline u regiji i od europskih partnera. Prema tome, moglo bi se prema Hrvatskoj očekivati sličnu reakciju kao prema Sloveniji.”

On ne očekuje ni ozbiljnije ulične prosvjede, osim incidenata:

“Zato što su ti protesti bili loše primljeni u međunarodnoj javnosti. Očito je da su narušili ugled Srbije i čak naškodili i mogućnosti da Srbija na bilo koji način progovori u međunarodnoj javnosti o Kosovu , jer su ih na neki način te nasilne demonstracije dovele u obrambenu poziciju.”

XS
SM
MD
LG