Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD žele dobre odnose sa Srbijom


Rosemary DiCarlo

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Rosemary DiCarlo u razgovoru sa Ilirijanom Bajo iz albanskog dijela redakcije Radija Slobodna Evropa govorila je o situaciji na Kosovu i odnosu SAD prema Srbiji.

Za program na južnoslavenskim jezicima pridredio Predrag Tomović.

RSE: Imamo različite reakcije susjednih država povodom proglašenja nezavisnosti. Albanija je gotovo odmah priznala Kosovo, ali Makedonija i Crna Gora to još nisu učinile. Kako vidite pristup Skoplja i Podgorice prema kosovskoj nezavisnosti?
DiCarlo: Očigledno obje zemlje i ostale u regionu žele da imaju dobre odnose sa susjedima. Znamo da Makedonija ima dobre odnose sa Kosovom i Srbijom, takođe i Crna Gora. Očigledno im je veoma važno da održe takve odnose i da nastave dobru i blisku saradnju sa svima u regionu.
RSE: Srbija je druga priča. Odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova i kažu da to nikada neće učiniti. Koliko je vašoj administraciji sada teško da sarađuje sa Beogradom i kako bi ste sada opisali vaš odnos sa Srbijom?
DiCarlo: Mi želimo dobre odnose sa Srbijom. Mi smo i istorijski gledano imali dobre odnose sa Srbijom. Bili smo saveznici u dva svjetska rata. Za vrijeme Miloševićeve vladavine, naši odnosi su bili zategnuti. Željeli bismo da Srbija napreduje ka evroatlantskim integracijama, u istoj mjeri u kojoj to želimo i za Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru. Veoma je važno da te zemlje postanu članice evroatlantskih institucija. Namjeravamo da nastavimo sve inicijative koje imamo prema Srbiji, namjeravamo da nastavimo da radimo sa Srbijom. Znamo da srpska Vlada ne podržava našu politiku prema Kosovu niti prihvata nezavisnost Kosova, ali smo jasno rekli da, uprkos našim razlikama, želimo da zadržimo dobre odnose.
RSE: Ali Srbija preduzima konkretne korake da bi uspostavila kontrolu nad dijelovima Kosova u kojem žive Srbi, kao što je slučaj na sjeveru, i to čine uprkos jasnom stavu međunarodnih igrača. Koje konkretne mjere vaša administracija može da preduzme kako bi pokazala da je Kosovo ujedinjeno i da neće biti podjele zemlje?
DiCarlo: Mi smo priznali Kosovo u postojećim granicama. Snažno smatramo da bi Kosovo trebalo da bude multietničko društvo. Ovo je od ključne važnosti, ne samo za našu politiku već i evropsku, i to je tako godinama. Mi smo protiv etničke podjele, kao što je na sjeveru Kosova. Podržavamo Misiju UN na Kosovu i njihovu sposobnost da obezbijede mir na Kosovu. Takođe, veoma je važno da Srbi i ostale manjine na Kosovu dobiju sva prava kao punopravni građani Kosova.
RSE: Pod uticajem Beograda lokalni Srbi, međutim, odbijaju integraciju u institucije kosovskog društva. Da li vidite bilo kakvu mogućnost da dođe do nasilja u regionu?
DiCarlo: Pozivamo sve da budu mirni i da odbiju bilo kakvu mogućnost nasilja. Tu mislimo i na Srbe i na Albance na Kosovu, kao i sve koji imaju bliske veze sa njima. Ohrabrujemo ih da budu smireni u narednim mjesecima. Mislimo da će nam trebati još vremena da dopremo do kosovskih Srba i da im objasnimo da je međunarodna zajednica veoma posvećena da vidi njihov napredak. Želimo da da vidimo Srbe koji će biti vise uključeni u kosovske institucije i koji će igrati sve značajniju ulogu u postizanju ukupnog napretka Kosova.
XS
SM
MD
LG