Dostupni linkovi

Vanredna vijest

McCain osvojio dovoljno glasova za nominaciju


John McCain

U utrci za budućeg stanara Bijele kuće sada je izvjesno da će republikanac John McCain biti kandidat svoje stranke za predsjednika SAD na izborima koji se održavaju 4. novembra.

Do sada je osvojio glasove 1191 delegata, koliko mu je i potrebno za nominaciju na republikanskoj konvenciji. Istodobno, medju demokratima se i dalje vodi borba izmedju Hillary Clinton i Baracka Obame.

Ne krijući zadovoljstvo zbog pobjede senator John McCain progovorio je o jednoj od najvručijih američkih tema -ratu u Iraku. "Idući predsjednik, mora objasniti kako on ili ona , namjeravaju okončati rat bez provociranja sektaškog konflikta koji bi mogao prerasti u genocid i tako destabilizirati cijeli Bliski Istok što bi u konačnici moglo osnažiti utjecatj naših neprijatelja i ugroziti našu sigurnost tamo" rekao je McCain.Njegov oponent bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee je nakon objave prvih rezultata najavio povlačenje iz republikanske utrke te zajamčio podršku McCainu na predsjedničkim izborima .

U demokratskom taboru priča oko nominacije nije završena. Bivša prva dama Hillary Clinton zaustavila je pobjednički niz Baracka Obame na 11 prethodnih demokratskih predizbora, kojima se može dodati i 12., ona u Vermontu, i osigurala svoj ostanak u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju. Osvojila je Ohio, Texas i Rhode Island pa se tako utrka može nastaviti sve do stranačke nacionalne konvencije Demokarata 25. kolovoza.

"Kažu da je Ohio država koja zna izabrati predsjednika. U novijoj povjesti ni jedan kandidat nije pobijedio na izborima za predsjednika SAD-a, demokrat ili republikanac, a da prije toga nije pobijedio na predizborima u Ohiju", rekla je Clinton i svojim pristašama je poručila:

"Svima ovdje u Ohaju i diljem Amerike koji su odbijali poraz, svima koji su stajali uspravno, svima koji rade odgovorno i koji nikada nisu odustajali – ova pobjeda je i vaša pobjeda".

No, ni senator Obama nije izgubio nadu da će sjesti u Bijelu kuću, pa je u Texasu gdje je po tvrdnjama marketinških stručnjaka potrošio više novca od Hillary, usprkos porazu kazao kako i dalje ima jednak broj delegatskih glasova i na putu je dobijanja strančle nominacije za predsjeničkog kandidata.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG