Dostupni linkovi

Američke organizacije ukidaju pomoć Dodikovoj partiji


Američke organizacije Nacionalni demokratski institut, Međunarodni republikanski institut te Agencija za razvoj (USAID) prekinuli su odnose s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata. Pozivajući se na Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH, Televizija Federacije BiH objavila je ovu vijest u svoj emisiji "60 minuta".
Ambasada je obavijestila Dodikovu stranku da navedene organizacije više neće osiguravati pomoć namijenjenu političkim strankama.
Dodaje se kako je američka administracija odlučila prekinuti financirati ovaj program jer je "ocijenila da Savez nezavisnih socijaldemokrata više ne ispunjava kriterij za USAID-ov program pomoći političkim strankama namjenjen razvoju i konsolidaciji parlamentarnih demokratija".
Nacionalni demokratski institut neprofitna je organizacija kojom predsjedava bivša američka državna tajnica Madelaine Albright, a Međunarodnom republikanskom institutu na čelu je aktualni republikanski predsjednički kandidat John McCain.
XS
SM
MD
LG