Dostupni linkovi

Garancije stranim investitorima


Restoran McDonalds demoliran u neredima u Beogradu 21. februara 2008
Restoran McDonalds demoliran u neredima u Beogradu 21. februara 2008

Jedanaest dana nakon što su u nemirima u glavnom gradu Srbije demolirane neke ambasade, pljačkane radnje i napadane inostrane firme, Vlada ove države garantovala je inostranim investitorima sigurnost njihovih ulaganja.

Država se obavezala i da će, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, obnoviti sve ambasade koje su huligani oštetili u noći 21. februara. Ipak, na sastanku sa predstavnicima inostranih firmi nisu bili ministri iz Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, što je bacilo senku na ocenu vicepremijera i funkcionera Demokratske stranke Božidara Ðelića da u Vladi nema razlika po ovom pitanju.

Vlada je ino ulagačima ponudila više garancija, pre svih potpunu bezbednost njihovih sredstava i imovine na terotoriji Srbije. Vicepremijer Božidar Ðelić:

"Vlada Republike Srbije jemči za bezbednost ljudi i imovine. Shodno međunarodnim pravilima nadoknadićemo materijalnu štetu koja je učinjena stranim ambasadama, kao jedan od primera na koji način naša zemlja poštuje međunarodno pravo."

Koliko je neophodno zaštititi strane investitore Ðelić je opisao podsećanjem da je od 2000. godine u Srbiju izvana uloženo oko 15 milijardi dolara, te da je u inostranim kompanijama zaposleno nekoliko stotina hiljada građana Srbije. I zbog toga Vlada se obavezuje, naglasio je ministar finansija Mirko Cvetković, da neće biti povećanja poreskih stopa i javne potrošnje, što je put za očuvanje makroekonomske stabilnosti:

"Održanje makroekonomske stabilnosti je nužno za rast proizvodnje i u krajnjoj liniji životnog standarda."
Ministar Mlađan Dinkić, koji je do sada jedini javno optužio premijera Koštunicu da Srbiju vodi u izolaciju, očekivano je podržao podstrek dat investitorima:

"Mi moramo nastaviti taj trend jer su strane kompanije značajno uticale na povećanje izvoza iz Srbije, obezbedile su novu tehologiju i nova tržišta, i zbog toga poslednjih nekoliko godina beležimo stopu rasta od 30%."

Takode, predstavnici investitora podvukli su kako im Vladine garancije olakšavaju rad u Srbiji. Predsednik Saveta stranih investitora Stajnerik Velan i predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković:

"Prenećemo ove poruke kako našem članstvu tako i drugim investitorima. Preporučićemo im da uzmu u obzir Srbiju prilikom donošenja investicionih odluka, zato što smatramo da će Srbija biti izuzetno konkurentna za ulaganja u sledećih nekoliko godina."
"Jedva čekam da članstvu Američke privredne komore prenesem ove poruke. 175 članova Američke privredne komore voli da čuje da Vlada pozdravlja strane investicije i strane investitore."

Na sastanku ministara i investitora u Vladi Srbije ipak nije prisustvovao niko od članova Kabineta iz redova Koštuničine partije. Vicepremijer Ðelić izjavio je da je Vlada jedinstvena u nameri da svima garantuje sigurnost imovine i ulaganja, a odsustvo kolega iz DSS-a opravdao je prezauzetošću:

"Kolege iz DSS nisu mogle da nam se danas priključe."

Međutim, sprat niže od mesta na kome je Ðelić razgovarao sa privrednicima, kadar Koštuničine stranke Predrag Bubalo održao je konferenciju za novinare povodom posete Rusiji prestavnika Vlade, među njima i ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića. On je nabrojao izvozne adute Srbije u tu zemlju:

"Sveže voće i povrće, smrznuto voće i povrće..kukuruz šećerac, grašak, boranija."

Na novinarsko pitanje podržava li DSS garancije date inostranim ulagačima Predrag Bubalo je odgovorio:

"Glavni zadatak države Srbije je da garantuje sve privatne investicije."

Iako, na primer, ambasada SAD u centru Beograda nije obnovljena, upitan da li podržava incijativu da Vlada obnovi sva strana predstavništva, Bubalo je uzvratio:

"Mislim da su ona već obnovljena."

I u stručnoj javnosti uočljivi su neujednačeni stavovi u odnosu na poteze koje bi država trebalo da preduzme. Iz Instituta za tržišna istraživanja Vlada je pozvana da u interesu građana Srbije sprovodi u delo principe Evropske unije jer je to jedini način umirivanja i garantovanja uloga inostranim investitorima. Analitičar Saša Ðogović:

"U tom smislu to znači da nastavi borbu protiv mita i korupcije, jer je to u interesu i same Srbije, da krene ka demonopolizaciji tržišta, da sprovede potpunu transformaciju, odnosno reformu, pravne infrastrukture."

Istovremeno Vlada je savetovana i da ne prihvata bezrezervno sve što joj Brisel postavlja kao svoje ekonomske uslove. Profesor Miloje Kanjevac, naglasio je da Srbija mora voditi računa i o moralnom aspektu saradnje sa Briselom:

"Evropa pa Evropa, Unija pa Unija, kao da je spas. Pitao sam filozofe kako to izgleda kada žrtva počne da voli tiranina – tako je kod nas. Evropa te bombarduje i uzima ti teritoriju, a i dalje Evropa pa Evropa."

Vicepremijer Ðelić najavio je da će Vlada početi i bez potpisivanja da primenjuje odredbe Sporazuma o pridruživanja i stabilizaciji sa EU. Potpisivanje bilo kakvih sporazuma sa Briselom Koštunica je ranije uslovio promenom stava većine država EU prema Kosovu. Očekuje se da će na ovom pitanju ponovo izbiti u prvi plan velike razlike između partija vladajuće koalicije.
XS
SM
MD
LG