Dostupni linkovi

Očekivana pobjeda


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev

Novi ruski predsjednik je Dmitrij Medvedev. Vladimir Putin je ovu pobjedu označio " garancijom nastavka dosadašnje politike", koju je upravo Putin provodio proteklih osam godina.

Putin je Medvedevu čestitao na izboru koji je se znao unaprijed. Opšte je naime poznato da glasači u Rusiji biraju onog koga im preporuči aktuelni predsjednik. A Vladimir Putin je predložio svog prijatelja i bliskog saradnika Dmitrija Medvedeva. Na rock koncertu pod nazivom "Ja biram Rusiju", na Crvenom trgu u centru Moskve, Putin je istovremeno čestitao novom predsjedniku i glasačima koji su, kako se izrazio,"dokazali da u Rusiji vlada demokratija i civilno društvo" Prema njegovim riječima, izbori su protekli strogo u skladu s Ustavom i zakonima zemlje.
"Ova pobjeda garantira – da garantira da ćemo nastaviti uspješan kurs kojeg smo se držali proteklih osam godina."
Medvedev je zahvalio svima koji su za njega glasali i ponovio sve što je njegov prijatelj već kazao okupljenima
"Nama nije svejedno kakva će nam biti sudbina. Znači, možemo sačuvati liniju koju je predložio predsjednik Putin. Uvjeren sam da imamo sve šanse za to".
Otkako je objavljena kandidatura Medvedeva u decembru, gotovo da niko nije sumnjao u njegovu pobjedu. Mnogi zvanični državni izvori koriššeni su kao podrška kandidaturi Medvedeva. Ali neki analitičari sumnjaju da je on spreman biti predsjednik tako velike zemlje kao što je Rusija.
Mladi glasači u samoj Moskvi kažu da su glasali za Medvedeva jer im se čini da je aktivan javni radnik, da je smiren, puno putuje, malo priča, a dosta radi. Novinska agencija Interfaks citirala je zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Borisova koji je rekao da medjunarodni posmatrači nisu uputili nijedan ozbiljan prigovor na tok glasanja. Medjutim, glavna posmatračka misija u Evropi, Organizacija za sigurnost i saradnju (OSCE), odbila je poslati delegaciju u Rusiju zato što su, kako je navela, organičenja od strane Rusije mogla spriječitie obavljanje značajnog dijela posla.
Dmitrij Medvedev preuzima funkciju u maju ove godine. Kao što se znalo da će Putinov prijatelj postati predsjednik, tako se već sada zna da Vladimir Vladimirovič biti novi premijer ruske vlade. U Rusiji se rijetko što prepušta slučaju, dobri poznavaoci politike ove zemlje tvrde da se samo čvrstom rukom može vladati tako velikim prostorom, podijeljenim izmedju Evrope i Azije.
XS
SM
MD
LG