Dostupni linkovi

Uspešna prva faza priznanja Kosova


Plavo: zemlje koje su priznale proglašenje nezavisnosti Kosova, Žuto: zemlje od kojih se očekuje priznavanje (www.kosovothanksyou.com/)
Plavo: zemlje koje su priznale proglašenje nezavisnosti Kosova, Žuto: zemlje od kojih se očekuje priznavanje (www.kosovothanksyou.com/)

Politički predstavnici kosovskih Albanaca izjavili su da je prva faza priznanja Kosova kao nezavisne i suverene države uspešno završena.

Zvaničnici kažu da se radi o kvalitativnom procesu pošto su Kosovo priznale najznačajnije zemlje sveta, izuzev Rusije. S druge strane, Srbi se nadaju da se priznanje Kosova kao države neće nastaviti.

Od 192 zemlje članice UN, Kosovo su kao nezavisnu i suverenu državu do sada priznale 22 zemlje. Pet zemalja je započelo proceduru priznanja, a više od 20 je najavilo da će u bliskoj ili daljoj budućnosti priznati Kosovo. Ovi podaci se mogu naći na posebnom sajtu, što je inicijativa nekih organizacija, a koji građani Kosova redovno otvaraju ne bi li proverili koliko je zemalja do sada priznalo Kosovo.

Političari su zadovoljni dosadašnjim priznanjem navodeći da je ono bilo kvalitativno, te kao naredni korak očekuju masovnije priznanje. Ministar u vladi Kosova, Enver Hodžaj, smatra ključnim to što su Kosovo priznale države koje kreiraju svetsku politiku.

“Talas i formulacije priznanja opisuju Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, zbog čega smo mi zadovoljni,” kaže Hodžaj.

Za zvanični Beograd i kosovske Srbe priznanje države Kosovo je protivpravno. Predsednik Srpskog nacionalnog veća, Dragan Velić, smatra da će talas priznanja ubrzo stati:

“Znači mogu priznati još neke zemlje, ali isto tako više je nego jasno da će se na tome završiti. Samim tim videće se u bliskoj budućnosti da je takav potez bio vrlo pogrešan i da ipak treba tražiti obostrano kompromisno rešenje jer samo takvo može biit održivo.”

Kao posebno važno i osetljivo pitanje u procesu priznanja Kosova zvaničnici ističu stavove zemalja regiona, odnosno bivših jugoslovenskih republika. Zvaničnici kažu da posle priznanja, Kosovo će raditi na uspostavljanju diplomatskih veza sa zemljama.

Međutim, glavni problem biće ulazak u međunarodne organizacije. Zbog protivljenja Rusije kao i nekih drugih država nezavisnosti Kosova, postavlja se pitanje članstva u UN ili OEBS-u. To će kočiti ulazak Kosova u finansijske institucije, smatra poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer, Bajram Kosumi.

“Mehanizmi koji su povezani sa UN uslovljavaju da vi morate biti član UN-a, a Kosovo neko vreme neće moći da bude član svetske organizacije zbog sadašnjeg stava Rusije,” kaže Kosumi.

Kosumi dodaje kako postoji pozitivno raspoloženje Svetske banke, MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj da bez obzira na status Kosova u UN, ono dobije direktan pristup tim međunarodnim mehanizmima.

XS
SM
MD
LG