Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Noina arka za biljke


Arktik

Norveška je u ledenim planinama Arktika otvorila Noinu arku za čuvanje sjemenja, jednog od najvrijednijih resursa čovječanstva. Sjeme GM biljaka neće se pohranjivati.

Noina arka ili trezor Sudnjeg dana sagrađen je u stijeni arktičkog otoka. U smrznutom tlu, 130 metara ispod razine mora, iskopan je tunel dug 120 metara.

Neprocjenjivo blago dodatno štite čelična vrata i zidovi od armiranog betona debeli jedan metar. Ne čuvaju se neke velike svjetske tajne, već sjemenje voća, povrća i žitarica.

Oko 100 milijuna zrna sjemenja iz više od 100 zemalja poslani su na čuvanje u to deset milijuna dolara vrijedno postrojenje, u kojem je pohranjeno 268.000 uzoraka, svaki s različite farme ili polja.

"Biološkoj raznolikosti prijete snage prirode i djelovanje ljudi," rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na svečanom otvaranju Noine arke.

"Spremnici sa sjemenjem naša su polica osiguranja u slučaju rata, prirodnih katastrofa ili klimatskih promjena," dodao je.

Među uzorcima sjemena su različite kulture – od riže, kukuruza i pšenice do patlidžana, zelene salate, ječma i krumpira. Genetski modificirane vrste neće se pohranjivati.

Japanci otkrili deveti planet


Japanski znanstvenici uvjereni su da se deveti planet, trenutno još nepoznat, kreće prema vanjskim rubovima Sunčevog sustava i da je samo pitanje dana kada će biti zaista 'otkriven'.

Znanstvenici Sveučilišta u Kobeu temelje svoju tvrdnju na računalnim simulacijama.

"Postoji velika mogućnost da se za sada nepoznato nebesko tijelo klase planeta, 30 do 70 posto Zemljine mase, kreće prema rubu našeg sustava," navodi se u priopćenju.

"Zbog vrlo niske temperature njegova će površina biti prekrivena ledom, smrznutim amonijakom i metanom,"
rekao je voditelj istraživanja Sveučilišta u Kobeu Tadashi Mukai.

"Provedu li se opsežna istraživanja taj će tajnoviti planet biti otkriven za najviše deset godina,"
dodao je.

Studija profesora Mukaija i američkog istraživača Patrycka Lykawake bit će objavljena u travnju u Astronomical Journalu Američkog astronomskog društva.

"Planet X" bi trebao imati izduženu orbitu i okrenuti se oko Sunca jednom u svakih tisuću godina, objavili su znanstvenici
Studija se pojavila dvije godine nakon što je Pluton skinut s liste planeta.

Pluton, nebesko tijelo koje je 1930. otkrio američki astronom Clyde Tombaugh, prebačen je u niži red "patuljastih planeta" jer više ne odgovara novoj definiciji koju je 2006. prihvatila Međunarodna astronomska unija. Osam pravih planeta su: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Japanski znanstvenici podsjećaju da je od sredine 1990-ih u prilično napučenom Kuiperovom pojasu na rubovima Sunčevog sustava otkriveno više od 1000 nebeskih tijela.

"No, Planet X bi bilo prvo tijelo takve veličine,"
rekao je profesor Mukai.
"Očekujemo da bi projekt Sveučilišta u Kobeu, Sveučilišta Havaji i tajvanskog Središnjeg nacionalnog sveučilišta zaista mogao otkriti Planet X," kaže Mukai.

Tajno oružje Microsoft-a - IE 8

MICROSOFT je potvrdio kako je započeo s testiranjima novog Internet Explorera 8 beta 1 verzije koji neće biti testiran u širokim masama, već samo u određenoj grupi testera.

Time ova beta verzija nije ona na kakvu smo navikli, pa tako nećete moći pronaći ili skinuti dotičnu betu na službenim stranicama Microsofta. Službeni naziv nove bete je "Techbeta", a datum izlaska novog Explorera osmice još nije poznat.

Budući korisnici nadaju se kako će Microsoft ostati vjeran svom obećanju da održi W3C standarde koji su cilj konzorcija za web standardizaciju. Od osnutka 1994. godine doneseno je 110 standarda koji omogućuju da web postane interoperabilno središte.

Google postavlja 10.000 km internetskog kabla ispod oceana

GOOGLE je napokon potvrdio glasine o postavljanju podmorskog optičkog kabla zajedno s još pet kompanija kako bi ujedinili SAD i Japan. Ovakav nužan pothvat koštat će oko 300 milijuna dolara, ali isplativost će biti nemjerljiva za kvalitetu svjetske povezivosti.

Internacionalni konzorcij uključuje nekoliko azijskih telekomunikacionih kuca od kojih neke pokrivaju Europu, SAD i Aziju te naravno, Google.

Kabel, čija će dužina iznositi oko 10.000 kilometara posebno je dizajniran od pet uparenih optičkih kablova, svaki ima mogućnost prijenosa podataka velikom brzinom brzinom i povezivati će grad Chikura u blizini Tokija i Los Angeles.

"Ovakva 'Unity' povezivost omogućuje članovima konzorcija veći i brži protok podataka sukladno potražnji i selidbi sve više aplikacija online, pružajući korisnicima bržu i pouzdaniju povezivost.

Novi sustav povezivosti povećat će trenutni kapacitet prometa između dva kontinenta za 20 posto. Službeni ugovor potpisan je prije nekoliko dana u Tokiju, a radovi započinju odmah.Korištenje te mreže bice omogućeno do kraja 2010. godine.

XS
SM
MD
LG