Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ostaje destabilizirajući faktor


Tuzla

U Tuzli su se na 18. sesiji Igmanske inicijative pod nazivom «Godine tranzicije u regionu» okupili ekonomski, socijalni i politički eksperti iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Ocijenjeno je, uz ostalo, da je Kosovo i dalje faktor destabiliziranja.

Predstavnici gotovo svih zemalja u svojim izlaganjima dotaknuli su se situacije na Kosovu i njezinog utjecaja na zemlje u regiji. Svi vide izlaz iz krize, ali ne baš u skorašnje vrijeme. Živorad Kovačević, predsjednik Evropskog pokreta Srbije i član Savjeta Igmanske inicijative smatra da, bez obzira kako će stvari dalje teći, Kosovo je destabilizirajući faktor u regionu:
«To zahteva, razume se, veoma povećanu odgovornost političkih lidera i vlada u regionu da ne učine ništa što bi tu situaciju učinilo gorom. Moraju se ponašati još delikatnije i odgovornije nego do sada i isticati tu svest da smo zaista u istom čamcu i da nema napretka nikome od nas ako je negde nazadak.»
Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Hrvatske misli da situacija na Kosovu može itekako utjecati na Republiku Hrvatsku:
«Pručekat ćemo, nećemo dolijevati ulje na vatru, da se ne ide za onom, nažalost, tako često iracionalnom politikom koja je bila ovdje prisutna: nek' mi krepa krava, ako će susjedu krepati dvije. Znamo kuda nas je ta politika dovela, da samo pokušate naškoditi svojim susjedima. Izgleda da se ona dobrim dijelom, barem kod onog utjecajnog dijela hrvatskih političara promijenila. I to je vrlo važno.»
U Vladi Crne Gore smatraju da za što lakše prevazilaženje ovakve situacije u regionu treba strpljenja i dobra komunikacija. Željko Rutović smatra da demokratski politički model kakvim se poslužila Crna Gora za ostvarivanje svoje nezavisnosti može poslužiti kao primjer i drugim zemljama u regiji:
«Crna Gora je na jedan miran, demokratski način obezbijedila da se njeni građani izjasne na referendumu o statusu svoje države, i to je primjer dobrih odnosa, ne samo u regionu, nego i šire. Crna Gora će na svoj način promovisati politiku koja će svakim svojim konkretnim korakom promovisati stabilnost, saradnju, regionalnu povezanost i jednostavno uticati da svaki dan našeg života bude bolji i kvalitetniji."
Svetlana Cenić, ekonomska ekspertica u BiH, kaže da će se neko dobro okoristiti i obogatiti na račun Kosova jer je Kosovo problem koji nije došao 17. februara, već problem koji traje desetljećima.
«Kosovo je napušteno i zapušteno iz Beograda pre više decenija. Nije se to juče desilo. Ovo će neko sada koristiti. Zašto? Opet će se nekolicina bogatiti, čak i na trgovini sa Kosovom, nekolicina sticati poene, učvršćivati sebe na vlasti pričom o Kosovu. To je ta žalost, a da ustvati niko neće pitati taj narod tamo šta on hoće i kako živi.»
Biljana Kovačević Vučo, predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava Srbije misli da zbog Kosova u Srbiji i više ne postoji nikakav politički dijalog:
«U Srbiji je, uz jedan strašan teror države, uz jednu užasnu bezbednosnu situaciju, zavladala neka vrsta «državnog udara». U celoj toj situaciji uloga Demokratske stranke i Borisa Tadića još nije jasno definisana. Činjenica je da oni još uvek popuštaju Vojislavu Koštunici i Srpskoj radikalnoj stranci.»
XS
SM
MD
LG