Dostupni linkovi

Ko je zapravo Dmitry Medvedev?


Dmitry Medvedev sa suprugom Svetlanom

Nedjeljni izbori u Rusiji kao da su već odlučeni. Sve ukazuje da će prvi zamjenik premijera Dmitry Medvedev zasjesti na čello Rusije uz pomoć aktuelnog predsjednika Vladimira Putina. No, ko je zapravo Dmitry Medvedev i odakle dolazi?

Priredila Jasna Vukićević

Nije jednostavno pronaći staru školu Dmitry Medvedeva. Na kraju južnog kraka metroa u St. Petersburgu treba proći siva, depresivna naselja, potom trolejbusom stići u 15 stanica udaljenu Budimpeštansku ulicu.
U školi broj 305 dočekuje vas ljutito lice žene koja sva pitanja upućuje na adresu glavne učiteljice Nine Muzikantove, trenutno odsutne. Vrata vam se pred nosom sa treskom zatvaraju i čujete zvuk duple reze iznutra.
Brzo se uviđa zašto je Dmitry Medvedev želio pobjeći od sivila koje i danas pritiska ljude u Kupuchinu.
"Kupuchino nije bas prijatna oblast, ovo zovu spavaonicom, a puna je drogeraša. Nema pomaka naprijed, nema razvoja, iako kažu da će izgraditi novu metro stanicu", kaže Ruskinja u našoj anketi, koja će glasati za Medvedeva jer obećava nastavak politike sadašnjeg predsjednika.
"Ne znam zapravo Medvedeva – ali vidim da svuda stiže, upoznaje ljude, pita o njihovim problemima. To je pozitivan stav. Naravno, vrijeme će pokazati je li tako. Definitivno glasamo za Medvedeva", najavljuje penzioner kojeg srećemo na stanici.
Medvedev je studirao pravo na državnom St. Petersburg Univerzitetu. Bio je marljiv student i nakon doktorata 1990., započeo je univerzitetsku profesuru. Njegov bivši student Sergei Belov sjeća se Medvedevih predavanja o Rimskom pravu.
"Umio je da predmet učini interesatnim jer se vidjelo da ga i sam takvim smatra, a Rimsko pravo je teško jer zahtijeva znanje latinskog. Veoma smo poštovali Medvedeva. Njegova predavanja su bila naveče, kada se na kraju dana teško koncentrisati, ali voljeli smo njegova predavanja i bila su dobra".
Godinu dana nakon otpočinjanja posla na univerzitetu, Medvedev je pozvan na razgovor sa lokalnim vlastima, koje je u to vrijeme vodio Vladimir Putin. Dvojicu ljudi povezalo je čvrsto prijateljstvo i uskoro Medvedev postaje zamjenik Putinovog šefa kabineta tokom predsjedničkog mandata 1999.
Medvedev je bio i na čelu Putinove predsjedničke kampanje 2000, a nakon tri godine promovisan je u predsjednikovog šefa kabineta. Uskoro je nagrađen i najpoželjnijim poslom u Rusiji – postao je predsjednik državnog giganta Gazprom.
Analitičari smatraju da je uoči subotnjih predsjedničkih izbora, Medvedevu osigurana predsjednička fotelja pod Putinovim patronatom, koji nagovještava da bi mogao igrati ključnu ulogu u budućoj ruskoj vladi – kao premijer.
Do sada je odnos između Putina iI Medvedeva bio prisan i gotovo očinski. Ali, to može promijeniti novi odnos snaga, upozorava Vladimir Vassiliyev sa Odsjeka za politiku Univerziteta u St. Petersburgu.

"Sve ukazuje da ne bi trebalo biti konflikta između njih dvojice. Ali je vlast čudna stvar i može drsatično promijeniti osobu. Skok od zamjenika premijera do predsjednika je mnogo veći nego kada neko svoj "običan" posao zamijeni funkcijom u Vladi".
Iako malo ko sumnja da će Medvedev dobiti izbore, dio opozicije u St. Petersburgu će ih bojkotovati. O razlozima govori Mikhail Amosov, član Yabloko partije:
"Čini mi se kao da smo se vratili u vrijeme moje mladosti. I u vrijeme Sovjetskog saveza je bilo izbora, ali smo govorili: Imamo izbore, ali nemamo izbora".
XS
SM
MD
LG