Dostupni linkovi

Balkan neće biti poprište sukoba velikih sila


Simeon Pobulić
Simeon Pobulić

U okviru ciklusa intervjua "Crna Gora i region" razgovarali smo sa Simeonom Pobulićem, bivšim diplomatom i stručnjakom za spoljnu politiku iz Foruma za međunarodne odnose.

RSE: Gospodine Pobuliću, stvara li se u svim ovim dešavanjima nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova jedna nova politička realnost na Balkanu u smislu uticaja velikih sila i SAD-a?
Pobulić: Donekle da, ali bi se nova situacija stvarala i da Kosova nije bilo. Naime, menja se u izvesnom odnos snaga u svetu. Nije Amerika sada slabija, ali više ne može da pretenduje na monopolarni svet. Ojačali su u znatnoj meri Kina, jer ona je zaista sada postala velika sila, a iza nje sada ulazi na scenu Rusija, ali ona nije na tom novou, jer najzad, Rusija je petnaest puta slabija od Amerike, po svim tim nekim ukupnim potencijalima. Prema tome, dolazi do promena. To se odražava naravno na nas. U svetu je međuzavisnost vrlo visoka i sve veća, ako negde nešto uradite u Patagoniji osetiće se čak ovde kod nas. To se sada događa ovde, Kosovo je samo neke stvari više zaoštrilo. U kom smislu? Ta takozvana krizna žarišta, zamrznuta, nezamrznuta ona su uvek predmet zanimanja velikih sila. Nekada je to u nekom visokom stepenu, nekada je u nekom manjem stepenu, ali nikada oni to ne odbacuju. To se sad događa i zato mi to osetimo.
RSE. Postoji li opasnost da velike sile međusobnim igrama moći na ovom prostoru dodatno destabilizuju region?
Pobulić: Da li će Balkan biti poprište sukoba velikih sila kao što je to nekada bilo, pa se završavalo groznim ratovima, ne verujem u to jer ne znam ko bi s kim ratovao i ko bi u tom ratu nešto dobio što je najvažnije. Vidite da se Rusi zaista zauzimaju mnogo da ekonomski prodru u Zapadnu Evropu. Podvlačim, Zapadnu, jer sve što rade oni to rade zbog Zapadne Evrope. Neki to mogu da shvate da hoće da ih stave u svoju energetsku zavisnost, međutim, to je mač sa dve oštrice. Vi ako nekome izvozite gas vi to činite da biste dobili pare. Rusi moraju svoj gas nekome da prodaju. Ako uskrate prodaju para nema. To pojednostavljujem taj ekonomski aspekat.
RSE. Kakve to posljedice može imati na naš region?
Pobulić: Što će se dešavati u našem regionu teško je zaključiti do kraja, ali ja ne verujem, jednostavno ne verujem, da će se ići u neka nova velika zaoštravanja, neke velike podele. Kosovo, bez obzira na ovo rešenje kakvo je koje ipak odskače od nekih pravila koja postoje u svetu to će se Kosovo ipak negde morati uklopiti. Kako, to ćemo videti, jer prava pitanja za Kosovo tek sada se otvaraju. To je ekonomska rekonstrukcija Kosova. Kako što znate, do sada su se samo pominjale neke pare, ovo što daje Evropska unija to je malo, a to svi znaju da je malo, treba da se pravi donatorska konferencija i sad kako izvesti tu celu stvar. Jer ukoliko se Kosovo ekonomski ne rekonstruiše ništa nije uradilo, nezavisnost je onda jednostavno nešto što samo piše na papiru, a u životu ga nema.
RSE: Da li mogu interesi ove dvije velike sile, SAD-a i Rusije, preko Srbije, odnosno Kosova, marginalizovati Evropsku uniju na ovim prostorima?
Pobulić: Ne. Evropsku uniju je nemoguće marginalizovati jer morate voditi računa o ukupnoj težini Evropske unije. Evropske unije je danas bruto nacionalni proizvod preko 15 biliona, to je preko 15 hiljada milijardi bruto domaći proizvod, dok je američki tu negdje 13, čak je veći evropski od američkog. To je jedana ogromna moć koja ne dolazi do izražaja kao vojna moć, ali dolazi drugim putevima i ne možete jednostavno "gurnuti pod tepih". Evropa će imati svoj veliki uticaj i to će tako dalje ići. Da li će Evropa izgraditi i svoj posebni bezbednosni identitet, vode se i takve rasprave, to ostaje da se vidi jer Evropa mora da zna da li će se angažovati u Avganistanu. Kao što vidite, većina evropskih zemalja ne želi tamo da se angažuje nego to hoće da prepusti da li Amerikancima ili nekom drugom, ali uglavnom oni tamo neće. Prema tome, ne možete Evropu skloniti i ona ne može biti treći partner ili peti partner. Ona će uvek biti tu biće uvek drugi, kako god da okrenete, bar za dugi niz godina i to posebno na ovom terenu, ono što je oko Evrope.
RSE: Koliko će sve ovo što se dešava region usporiti na putu prema Evropskoj uniji.?
Pobulić: Hoće. Jednostavno je nemoguće da ne uspori, ali vi morate voditi računa o jednoj drugoj stvari. Vi znate da je veliki posao da se prilagodite zakonodavstvu Evropske unije, takozvani aki komunite, ali to je posao koji se uradi i završite ga, ali ono što je teško vi morate prilagoditi vašu ekonomiju za Evropsku uniju. Ako vaša ekonomija nije prilagođena Evropskoj uniji vama ta Evropska unije nije od neke koristi. Na žalost, u Srbiji se nedovoljno raspravlja o tom pitanju. Mi ako ne budemo našu proizvodnu strukturu prilagodili pre svega novim svetskim zahtevima, a onda i Uniji, ne vredi nam ući unutra. To je kao da vam neko pokloni posljednji model "Mercedesa" i vi sednete u njega, a ne znate da vozite kola. To je to isto. Znači, mnogo je važno šta ćemo mi svi da uradimo, svaki za sebe i mi svi zajedno u ovom regionu. Ja to stavljam u prvi plan, a onda će ono pitanje ulaska u Evropsku uniju samo po sebi i doći, ali obrnuto nam ne vredi.
XS
SM
MD
LG