Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić ne bi smeo da čini ustupke Koštunici


Vojislav Koštunca i Boris Tadić

Srpski premijer Vojislav Koštunica i dalje uslovljava približavanje zemlje Evropskoj uniji ostankom Kosova u Srbiji dok je za predsednika Borisa Tadića članstvo u EU podjednako važan cilj koliko i Kosovo. Analitičari procenjuju da na ovom pitanju Tadić ne bi smeo, zarad očuvanja vladajuće koalicije, da čini ustupke manjinskom koalicionom partneru.

Dok evropski komesar Oli Ren poručuje da je pridruživanje Srbije Evropskoj uniji sad prvenstveno u rukama srpskih vođa i srpskog naroda, vođe za razliku od naroda ne mogu da se dogovore kako do EU:
"Srbija ima konkretnu, realnu evropsku perspektivu sa krajnjim ciljem da postane članica Evropske unije. Mi smo spremni da nastavimo tim putem sa Srbijom, onda kada Srbija bude spremna da potvrdi da želi evropsku perspektivu. Nadam se da će se to uskoro dogoditi, ali je to u rukama građana Srbije i njihovih lidera.”
Ren je tako odgovorio na pitanje novinara kako gleda na izjavu srpskog premijera Vojislava Koštunice da će Srbija ući u EU samo zajedno s Kosovom u svom sastavu i da li misli da to znači da Srbija nikad neće ući u EU, ili neće ući u EU dok je premijer Koštunica.
A nasuprot Koštunici predsednik Srbije Boris Tadić poručuje da Srbija neće odustati od svog dvostrukog cilja, odbrane Kosova i članstva u EU. I treći član vladajuće koalicije G 17 plus smatra da Srbija treba što pre da uđe u EU. Mlađan Dinkić, lider G 17 i ministar ekonomije:
"Srbija mora ući u EU zbog standarda građana, napretka ekonomije i zbog toga što smo mi zemlja koja mora biti otvorena prema svetu. Svako ko misli da možemo biti izolovani, van EU i međunarodnih integracija, ne misli dobro svom narodu. Ne znam šta je ovom izjavom želeo da kaže premijer, ne želim da ga tumačim, ali znam šta je moj stav i stav moje stranke. Srbija treba što pre da uđe u EU da bi pojačala standard ekonomije a onda je to jedini realni način da pomognemo i Srbima na Kosovu i Srbima u Republici Srpskoj i ma gde oni živeli, a pre svega građanima Srbije."
Zbog odnosa sa EU nekoliko dana bili su blokirani i Vlada i Parlament, jer je Koštunica pokušavao da spreči vicepremijera Božidara Đelića da ode u Brisel i potpiše politički sporazum nakon čega je Oli Ren to potpisivanje odložio, a Beograd je, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, postigao prividno jedinstvo. No, pitanje je hoće li Tadić i po pitanju EU načiniti ustupak Koštunici ili ne? Tadić jeste do sada više puta činio ustupke zato što je više od Koštunice čuvao jedinstvo vladajuće koalicije, kaže Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, ali napominje da je Tadić ipak odredio crvenu liniju preko koje neće ići, a da je jedan od njenih elemenata približavanje Srbije EU:
"Koštunica hoće u EU samo ako se Kosovo vrati pod okrilje Srbije, što se neće desiti. To znači da će se on opredeliti, pre ili kasnije, protiv EU i to će biti konačni rascep ove koalicije, razdvajanje DS i DSS."
Nedavni predsednički izbori na kojima je Tadić pobedio označeni su i kao referendum o daljem putu Srbije, odnosno Tadićeva pobeda je shvaćena kao želja većine građana Srbije da zemlja ide ka EU. Upravo na tu činjenicu podseća Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije kad kaže da je imala razumevanja za Tadićeve ustupke manjinskom koalicionom partneru, ali do proglašenja statusa Kosova:
"Međutim, ovih zadnjih par dana, u kojima smo videli da apsolutno ne postoji koordinacija u Vladi, da se ne zna ko kontroliše policiju i ko izdaje naređenja, da smo imali četiri različita saopštenja za javnost o tome šta se dešavalo na Savetu za nacionalnu bezbednost, definitivno dovodi gospodina Tadića u situaciju da mora da preuzme odgovornost zbog činjenice da je preko 2.5 miliona građana glasalo za njega, na platformi koja je itekako uključivala i evropsku politiku. Svako dalje otezanje da se sa time izađe na čistac će biti, po meni, samo prenebegavanje činjenice da i u okviru DS ne postoji konsenzus za tako nešto, da njih mnogo više zanima da Kosovo i dalje ostane jedina tema u Srbiji, da mogu slobodno da dele mesta u upravnim odborima. Zaista ne vidim više nijedan drugi argument."
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG