Dostupni linkovi

Vanredna vijest

USA i Češka na pragu dogovora o radarima


George W. Bush

Nakon sastanka u Bijeloj kući, sinoć kasno po srednjevropskom vremenu, američki predsjednik George W. Bush i češki premijer Mirek Topolanek objavili su da su na pragu dogovora o postavljanju radara za američki sistem protivraketne odbrane.

Osim što se Rusija od početka protivi postavljanju raketnih sistema u Češkoj i Poljskoj, posljednje ankete pokazuju da je čak 70 posto Čeha protiv ulaska američke vojne opreme na tlo njihove zemlje.
"Ostale su samo tri riječi koje treba riješiti", rekao je češki premijer Topolanek, objasnivši kasnije da se radi o nekim tehničkim odredbama vezanim za zaštitu okoline. "Nekada je jedna riječ jako važna. Ponekad i cijeli sporazum može zbog nje pasti, ali to ovdje nije slučaj. To su samo manji detalji. Siguran sam da ćemo to ubrzo finalizirati", dodao je Topolanek.

Predsjednik Bush potvrdio je da su dvije strane došle nadomak sporazumu. "Blizu smo. Počeli smo s praznom stranicom, i sada su nam ostale tri riječi", rekao je Bush, ističući kako "postoji volja da se to učini, u interesu obostrane sigurnosti i mira".
Američki predsjednik je izrazio razumijevanje za to da češka vlada želi znati što za nju znači stacioniranje radara, "ko će dolaziti u njihovu zemlju, pod kojim uvjetima, kako će se ti ljudi ponašati" i slično. Izrazio je razumijevanje za češko protivljenje ruskim promatračima, koji bi trebali biti dio mjera za izgradnje povjerenja prema zabrinutosti Moskve.

Topolanek je odbacio kritike Moskve zbog postavljanja američkoga proturaketnog sistema u Češkoj i Poljskoj, posežući za civilizacijskim argumentima. "To nije pitanje radarskih instalacija... to je prije svega izražavanje slobodne volje da se branimo. Naša civilizacija će završiti ako nema volje da se branimo", rekao je Topolanek.
U parlamentu Češke republike postoji znatno protivljenje američkom planu, a nedavna anketa je pokazala da je 70 posto gradjana protiv ulaska američke vojne opreme na tlo njihove zemlje. SAD i Češka su postigle i sporazum oko ukidanja viza za Čehe. Dogovor bi trebao stupiti na snagu polovinom ove godine, a mnogi ga doživljavaju kao nagradu za kooperativnost u vezi postavljanja raketnih sistema.

Početkom ovoga mjeseca Sjedinjene Države su s Poljskom postigle načelan sporazum o postavljaju projektila presretača, kao dijela sistema odbrane od raketa.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG