Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tragom bosanskog kraljevstva


U Sarajevu je promoviran historijsko-kulturni projekat „Tragom bosanskog kraljevstva“. Ovim projektom u idućih 30 mjeseci obnovit će se 10 srednjovjekovnih građevina u središnjoj Bosni. Projekat košta pola milijuna maraka, a sve ima za cilji poboljšati kulturni turizam BiH.

Obnovom kulturnih spomenika na 10 lokacija u središnjoj Bosni iz srednjovjekovnog perioda želi se unaprijediti kulturni turizam u zemlji te privući strane turiste.
Projekat obuhvaća lokacije u Tešnju, Maglaju, Zenici, Kaknju, Visokom, Varešu, Travniku, Fojnici, Donjem Vakufu i Jajcu. Inicijator cijele ideje je fondacija Mozaik koja je od 2000. aktivno uključena u zaštitu kulturnog nasljeđa BiH. Direktor fondacije Zoran Puljić:
«Radi se o tom da od onog što smo već zaboravili, pravimo konkretnu turističku atrakciju. Cilj nam je da kroz jednu inovativnu, svježu, posvećenu, novu priču, ponudimo, ne samo našim turistima koji su ovdje u BiH, đacima, školarcima, nego svim strancima koji bi eventualno došli u BiH. A ciljani segment je taj kulturni turizam, koji, ako nigdje drugo, onda zaista u BiH ima jako puno potencijala.»
Realizacija cijele ideje planira se završiti do 2010. Što se konkretno planira uraditi u tom periodu, menadžer projekta Samir Sofitć kaže:
«Osim samih renoviranja, restauracija srednjevjekovnih tvrđava i drugih spomenika koji datiraju iz tog perioda, planirali smo otvaranje info-punktova, suvenirnica, etno zbirki. Planirali smo obuku osoblja u turizmu, izdavanje cijelog seta publikacija. Planirali smo i uključivanje eksperata koji će kreirati taj turizam. Mi želimo, s jedne strane, pripremiti te lokacije kao turističke destinacije, a s druge strane, pripremiti lokalne zajednice da na adekvatan, profesionalan način izvrše prihvat gostiju na visokom nivou pružanja turističkih usluga.»
Planira se utrošiti više od pola milijuna maraka. Najveći donator je Europska komisija. Ostatak će se financirati iz vladinih sredstava, te iz općinskih budžeta.
Andre Lys, šef operacije u delegaciji Europske komisije u BiH, kaže da se ovim projektom na naki način želi oživjeti povijest BiH:
«Ja vjerujem da je povijest zaista bitna upravo u izgradnji budućnosti jedne zemlje. Na ovaj način BiH čini značajan iskorak u širenju znanja o kulturi i povijesti ove zemlje onima kojim nisu u bili prilici to znati
Inicijativa lokalnih zajednica za ovakvim projektom postoji već duže vrijeme, samo su se čekala sredstva za realzaciju, kaže Lidija Mičić, direktorica Federalnog zavoda za zaštitu spomenika:
«Sama izrada plana je velika stvar, što je učinila fondacija Mozaik, a to je da vraća projekat koji će završiti lokalnoj zajednici na upotrebu. Sam projekat će postati samoodrživ, kroz turizam, kroz gastronomske restorane itd.»
Među 10 gradova u kojima će se realizirati projekat je i Tešanj. U Tešnju će biti obnovljena Dizdareva kula u starom gradu, te će se napraviti prostor za pružanje turističko-ugostiteljskih usluga.
Što cijeli projekat znači, ne samo za Tešanj nego i za ostale gradove, načelnik Adem Huskić kaže:
«Najveći značaj jeste što ćemo za dvije godine imati turističku destinaciju 10 starih gradova, što će biti ponuđeno svim većim i velikim svjetskim turističkim agencijama. Po meni to je najveća prednost. A drugo, u svakoj općini će se obučiti timovi za implementaciju i izradu projekata. Sa novim projektima moći će se kandidirati prema fondovima Evropske unije.»
Cilj projekta je i podići svijest građana o značaju kulturnog i povijesnog nasljeđa.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG