Dostupni linkovi

Očekivanja od sjednice Vijeća za provedbu mira


U Briselu se ponovo održava dvodnevni sastanak Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, na kome bi trebalo da bude procjenjena cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini.

Očekivanja bh političara od sjednice Vijeća za implementaciju mira su različita. U Stranci demokratske akcije smatraju da će biti osuđena Rezolucija Narodne Skupštine RS zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a Stranka za BiH se nada podršci za dogovor oko amandmana na zakone o policiji. Podijeljena su i mišljenja i oko odluke o produženju mandata Visokom predstavniku u BiH.
Amir Zukić, generalni sekretar SDA navodi da ta stranka očekuje jasan i definisan stav Vijeća za implementaciju mira oko Rezolucije koju je donijela Narodna Skupština RS:
«Znači, da se te rezolucije stave van snage i da se sankcionišu oni koji pokreću tu priču u BiH. Evo, Kosovo je iza nas, to je regionalni problem u kojem BiH ni na koji način nije involvirana. Bošnjačke stranke, evo i ove sa hrvatskim predznakom, su suzdržane, ne podgrijavaju tu atmosferu, svjesni činjenice da je to jedno političko pitanje oko kojeg treba postići konsenzus i da je to bolna stvar za srpski narod, gdje mi nismo dolijevali ulje na vatru.»
Za Slobodana Nagradića iz Partije demokratskog progresa sjednica PIC-a prilika je da se svestrano razmore prilike, kako u BiH, tako i u okruženju. On očekuje da će sa sjednice bh vlastima biti date određene sugestije, ali i da će se PIC odrediti prema instituciji Visokog predstavnika:
«Očekujem da će biti različiti pristupi. Oni su vezani za procjene prilika u BiH. Naime, neke zemlje misle da BiH već sad ima dovoljno potencijala da se započne sa trajnim i ozbiljnim prenosom nadležnosti na domaće institucije sa institucije Kancelarije visokog predstavnika. Ali ima onih zemalja koje iz određenih razloga misle da bh političari i institucije još uvijek nisu dovoljno «zreli» i da im treba neka vrsta tutora sa strane.»
Direktor Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus navodi da u Vijeću za implementaciju mira nema konsenzusa kakve odluke Visoki predstavnik u BiH može da donosi. On podsjeća i da BiH napreduje na putu integracija i da nema mogućnosti da Visoki predstavnik nameće odluke:
«Smatram da je BiH stabilnija od Srbije, sasvim sigurno je stabilnija od Kosova. Način na koji odgovoriti na potrebe BiH je ubrzati evropskih integracija, da se BiH ponudi ono što se ponudilo i drugim zemljama u regionu.»
U Hrvatskoj seljačkoj stranci sa sjednice PIC-a očekuju poruku ohrabrenja za Bosnu i Hercegovinu. Profesor Marko Tadić:
«Poruku ohrabrenja u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da PIC traži energično od BiH da provedu svoj dio obaveza, naročito onih koje se odnose na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Povrh toga očekujem da PIC uputi jasnu poruku Republici Srpskoj odnosno političarima iz RS, da zaborave bilo kakvo odcjepljenje od Bosne i Hercegovine ili bilo kakvu podjelu BiH.»
Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić PIC-u će predstaviti amandmane na zakone o policiji. U ovoj partiji vjeruju da će dobiti podršku za reformu bosanskohercegovačke policije. Adem Huskić iz Stranke za BiH:
«Ja mislim da će PIC podržati predložene zakone za reformu policije, ali isto tako da će insistirati da se na direktniji način u zakone ugradi i Mostarska deklaracija. Ja sam uvjeren da će u ovom mandatu i sa bonskim ovlastima, biti produžen jer mislim da to još uvijek treba Bosni i Hercegovini. Situacija u BiH još uvijek nije takva da bismo mogli bez Visokog predstavnika. U krajnjoj liniji Visoki predstavnik je dio jednog paketa, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što je i Ustava. Aneks IV je Ustav, Aneks X je Civilne implementacije, a za njih je zadužen Visoki predstavnik.»
XS
SM
MD
LG