Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osim što puni novinske stupce i što je u vrhu tema većine pres konferencija domaćih i stranih političara, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova zauzelo je i veći virtuelni prostor na stranicama brojnih portala, foruma i chatova.

Dok politika obazrivo nastupa u definisanju Kosova, bez straha se može govoriti o postojanju cyber Kosova. O tome svjedoče hiljade stranica posvećenih ovoj problematici. Na poznatom portalu Serbian Cafe desetine tema povezano je sa Kosovom i dešavanjima oko proglašavanja nezavisnosti. Istovremeno, bh. portali tek malo zaostaju za srbijanskim. Tema pod nazivom “Republika Kosovo”, na BiH forumu već bilježi više od 100 stranica komentara brojnih diskutanata. I ne samo tu. Čak i površnim pregledom ex yu portala, stiče se utisak da se na virtuelnim stranama vodi pravi rat. Ali ne oružjem, već riječima.
Evo nekih komentara diskutanata koji ilustruju stanje duha dijela internet populacije.
"Pa svi znamo da je Kosovo oduvijek bilo srpsko, šta se o tome ima pričati, to je kolijevka srpstva…. Ali Albanci su primitivan narod, ugnjetavali su Srbe, mafijaši su i narkosi, i to kažem vrlo objektivno."
"Ne vidim ništa loše u paljenju američke ambasade. To je simboličan čin."
"Šta nama treba da priznajemo Kosovo, nek Amerikanci priznaju Herceg Bosnu pa ćemo i mi njima Kosovo!"
"Ja lično, nisam pobornik otcjepljenja Kosova, ali kad pomislim kako će se oni četnici sa bradama i šajkačama (i oni beznjih) razgoropaditi još više nego što već jesu, e onda vjeruj mi, lakše zaspem."
Adi Hadžiarapović, glavni urednik portala bh novina Dnevni avaz, kaže da je od dana proglašenja nezavisnosti Kosova broj posjeta portalu povećan za oko 20 posto. Na osnovu diskusija o Kosovu, ali i drugim političkim temama, njegov utisak je da se u virtuelnom svijetu ratovi vode i tamo gdje su odavno prestali:
«Ti ratovi koji su završeni 1995. virtualno se još uvijek vode. Bez obzira koja je nacija u pitanju, vi uvijek možete naći skupine ljudi, koji nisu samo provokatori, već i organizirano pokušavaju ponižavati i vrijeđati druge. Nažalost, taj virtualni svijet ratuje mnogo više nego što je to realno političko stanje, ne samo u BiH, nego i na Kosovu i sada u Srbiji.»
Zbog toga je, kaže urednik Avazovog portala, na temu Kosova proliveno mnogo žuči:
«Zaista je bilo neprimjerenih pokušaja komentiranja svega onoga što se dešavalo na Kosovu i u Srbiji proteklih desetak dana. Što se tiče diskutanata iz BiH, bez obzira da li oni dolazili iz Federacije ili RS, da li je neko iz Sarajeva ili Banjaluke, mogu reći da su komentatori bili zaista koliko-toliko objektivni, dakle, nije bilo nacionalizma u njihovim komentarima. Ali, što se više odmičete od BiH prema zemljama Skandinavije, sjevernoj Americi, Australiji, zaista je bilo šovinizma i nacionalizma, tako da smo morali koristiti sve one metode koje su uobičajene na portalu - korisnike ili upozoravati, a ako to ne pomaže, morali smo ih suspendirati.»
Sociolog Ivan Šijaković kaže da u paralelnom cyber svijetu egzistiraju dvije grupe diskutanata. Jedni su i u virtuelnim prostranstvima odgovorni kao što su u realnom životu.
Drugu grupu, objašnjava Šijaković, čine potpuno neodgovorni diskutanti:
«Koji sada osećaju slobodu da tamo kažu ono što ipak, da tako kažem, ne smeju jer će ih neko primetiti, ili nemaju mogućnosti i prostora u gomili da nadvikuju, da bacaju, da galame, da razbijaju i tome slično, dok se sada potpuno ispoljavaju i sada ispoljavaju svoje prave, suštinske snage, želje, vrednosti, svoj potencijal, samo ovog puta pisano.»
Predsjednik nevladine organizacije Centar za humanu politiku, Momir Dejanović, smatra da se velika grupa ljudi koja na stranicama interneta širi mržnju i nacionalizam – ne smije potcijeniti, jer su njihovi stavovi odraz relanosti:
«Komentari na internet forumima najbolje pokazuju to naše drugo lice, oslobođeno i puno najcrnjih realnih i opasnih nacionalnih podjela, jezik koji isijava mržnju prema drugom i izuzetno osjetljivu granicu između tolerancije i netolerancije, ljubavi i mržnje, budućnosti i prošlosti, rata i mira na ovim prostorima.»
Internet diskusije ipak nisu pravi odraz stvarnosti – zaključuje Adi Hadžiarapović. On na kraju podsjeća da je internet medij pogodan za zloupotrebe od strane onih koji ne pronalaze drugo mjesto za liječenje sopstvenih frustracija. Ni sa cyber Kosovom, podsjeća on, nije drugačiji slučaj.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG