Dostupni linkovi

Eljšani: Na Kosovo može doći ko god hoće


Francuski vojnici KFOR-a na prelazu Jarinje između Srbije i Kosova
Francuski vojnici KFOR-a na prelazu Jarinje između Srbije i Kosova

Preko administrativnog prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova saobraćaj se danas odvija normalno, a kontrolu vozila i putnika obavlja UNMİK policija, KPS İ KFOR,

potvrdio je u izjavi za naš program portparol KPS, Veton Eljšani.

“Nakon incidenata koji su se desili na prelazu Jarinje İ Brnjak saobraćaj se odvija nesmetano. Na administrativnim prelazima kontrolu vozila obavlja KPS, UNMIK policija i KFOR. Inače, na prelazima nema KPS policajaca albanske nacionalnosti, ni carinske službe. Za sada se se sve odvija normalno i nema nikakvog zadržavanja na prelazima.”

Eljšani je naglasio da su administrativni prelazi na Kosovu, za razliku od prethodnih dana, otvoreni za sve stanovnike koji žele posetiti Kosovo.

“Ovde je bilo na snazi naređenje glavne komande policije da se ulazak na Kosovo dozvoljava jedino stanovnicima Kosova i osobama za koje se proceni da ne mogu biti pretnja javnom redu i miru. Tu smo odluku doneli nakon nereda u Beogradu. Međutim, to naređenje više ne važi, svako iz Srbije moze da dođe na Kosovo bez ikakvih problema. Naravno, ukoliko se dolazi u većem broju i organizovano policija mora biti upoznata sa tim. Ponavljam, saobraćaj se odvija normalno, nema nikakvih problema niti zadržavanja i na Kosovo može doći ko god hoće.”

Kako se moglo videti na licu mesta, na administrativnom prelazu Jarinje, KFOR je postavio kontrolni punkt dva kilometra unutar teritorije Kosova, na magistralnom putu Raška-Kosovska Mitrovica-Priština.

Da podsetimo - na administrativnom prelazu Srbije sa Kosovom u mestu Jarinje, nadomak Raške, i Brnjak nadomak Zubinog Potoka, kosovski Srbi su 19. februara u znak protesta protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova zapalili kontrolni punkt i nekoliko vozila UNMIK policije i Kosovske policijske službe (KPS), povređenih nije bilo. Više stotina Srba demoliralo i zapalilo je sve objekte koji su se našli na ovom administrativnom prelazu na severu Kosova.

Izgoreli su objekti UNMIK carine, KPS-a i KASA banke, kao i desetak automobila KPS-a i UNMIK policije. Službenici ovih organizacija nisu se našli na meti demonstranata. Pripadnici KPS, UNMIK policije i KFOR-a nisu intervenisali i ceo događaj posmatrali su sa strane.

Predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, u telefonskoj izjavi za naš program, kazao je da je do protesta došlo nakon što su Srbi iz Zubinog Potoka čuli da su na prelaz sa Srbijom došli albanski carinici što je izazvalo revolt lokalnog stanovništva.

"KFOR ima pravo da bude tu po Rezoluciji 1244 i mi nemamo ništa protiv KFOR-a. Ali, ako ponovo bude pokušaja nametanja nekakvih institucija lažne države, građani će sigurno ponovo reagovati," rekao je predsednik SO Zubin Potok.

XS
SM
MD
LG