Dostupni linkovi

Nezavisnost nije pitanje UN-a već pojedinačnih zemalja


Joakim Riker
Joakim Riker

Šef UNMIK-a, Joakim Riker, izjavio je sinoć da je bez obzira na proglašenje nezavisnosti, na Kosovu i dalje na snazi Rezolucija 12 44 SBUN, sve dok drugačije ne odluče UN.

Riker je podsetio kako je stav UN da postojeće države treba pojedinačno da odluče da li će priznati nezavisnost Kosova. Riker je večeras u Čaglavici učestvovao na tribini koju je organizovala Srpska demokratska stranka, kako bi lokalnim Srbima objasnio koji je stav UN-a posle proglašenja nezavisnosti Kosova.


Sve dok SBUN ne donese novu odluku, Rezolucija 12 44 će biti na snazi, a priznanje nezavisnosti je bilateralno pitanje između država, izjavio je u Čaglavici šef UNMIK-a, Joakim Riker.

Prema rečima Rikera, do donošenja neke nove odluke, civilna i vojna misija na Kosovu funkcionišu u okviru postojeće Rezolucije.

“Nakon poslednjih dešavanja, kao što su usvajanje Deklaracije o nezavisnosti, priznanje i zatim sednice SB u nedelju i ponedeljak, jedan od najznačajnijih zaključaka je da se sve strane slažu da je na Kosovu još uvek na snazi Rezolucija 1244,” kazao je Riker.

Šef UNMIK-a je ovo izjavio na skupu u hotelu Mimoza u Čaglavici, koji je organizovala Srpska demokratska stranka Kosova, Slaviše Petkovića. Troje poslanika ove stranke napustilo je Skupštinu Kosova zbog proglašenja nezavisnosti.

Okupljeni Srbi su optužili šefa UNMIK-a da je prekršio Rezoluciju 12 44, jer nije poništio Deklaraciju o nezavisnosti.

Odgovarajući na kritike Riker se pozvao na izjavu generalnog sekretara svetske organizacije.

“Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je jasno rekao u ponedeljak u Njujorku da je priznanje Deklaracije o nezavisnosti pitanje bilateralnih veza između postojećih država i Kosova i to nije pitanje za UN,” kazao je Riker.

Šef UNMIK-a je izjavio kako postoje neslaganja oko tumačenja Rezolucije, ali da se ipak svi slažu da civilna i vojna misija imaju jasan mandat.

Srbi su više puta pozivali Rikera da kaže svoj stav oko nezavisnosti Kosova.

Kosovski Srbin: Vi nas vešto obmanjujete sa vašim odgovorima. Hoću samo kratko da odgovorite. Da li vi poznajete Rezoluciju 12 44?

Riker je na to odgovorio:

“Rezolucija 12 44 je privremena osnova koja vodi ka jednom političkom rešenju, a ne više njih,” izjavio je Riker.

XS
SM
MD
LG