Dostupni linkovi

Očekujemo da Vlada Srbije prihvati odgovornost


Paljenje Ambasade SAD u Beogradu
Paljenje Ambasade SAD u Beogradu

Ataše za štampu Ambasade SAD u Beogradu Rajan Heris potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je u zgradi Ambasade pronađeno ugljenisano telo. Heris je navela kako američke vlasti od Vlade Srbije očekuju da prihvati odgovornost za napad na Ambasadu SAD.

Ataše za štampu Ambasade SAD u Beogradu Rajan Heris potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je ugljenisano telo nađeno u delu Ambasade SAD koju su demonstranti večeras zapalili.
RSE: Da li je bilo ko od zaposlenih – vaših državljana – bio u Ambasadi u vreme napada na zgradu.
Heris: Samo naši službenici bezbednosti su bili u zgradi.
RSE: I oni su nepovređeni?
Heris: Da, zaposleni u našoj ambasadi su u redu.
RSE: Možete li da potvrdite vest koja je do nas stigla da će američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Zalway Khalilzad zatražiti od Saveta bezbednosti UN da osudi napade na Ambasadu?
Heris: Da, to je tačno, obratiće se Savetu bezbednosti danas i tražiće saopštenje Saveta bezbednosti kojim se osuđuje nasilje. Vlada Srbije je odgovorna za sigurnost i bezbednost Ambasade i njenih službenika i očekujemo da prihvate svoju odgovornost.
RSE: Kako komentarišete činjenicu da premijer Vojislav Koštunica ili Vlada Srbije još nisu zvanično reagovali na večerašnje nerede. Predsednik Tadić je to učinio još iz Rumunije, za vreme službene posete?
Heris: Videla sam reakciju predsednika Tadića ovog popodneva i mi smo zahvalni na tome. Takođe smo čuli da je premijer Koštunica za vreme protesta popodne apelovao na demonstrante da svoje nezadovoljstvo iskažu na miran način i da ne napadaju diplomatska predstavništva i kompanije.
XS
SM
MD
LG