Dostupni linkovi

Neredi u Banjaluci


Banjaluka, protesti zbog nezavisnosti Kosova, 21. februar, Foto: Milorad Milojević
Banjaluka, protesti zbog nezavisnosti Kosova, 21. februar, Foto: Milorad Milojević

Protesti srednjoškolaca u Banjaluci, organizovani povodom nezavisnosti Kosova, pretvorili su se u nerede, a u centru došlo je do sukoba demonstranata i policije. Prema nezvaničnim informacijama, ima i povrijeđenih, a učesnici protesta su bili mladi.

Učesnici današnjih protesta u Banjaluci, uglavnom srednjoškolci, u nekoliko navrata su se sukobili sa policijom pokušavajući da se probiju kroz policijske kordone do američkog konzulata. Policajci nakon što se nisu mogli odbraniti od napada kamenicama, odgovorili su vatrom iz suzavaca što je rastjeralo napadače.
Protesti su se zatim raširili i centralnim ulicama, a zaustavljeni su pored zgrade Narodne skupštine, odakle su se učesnici uputili prema Banskom dvoru gdje su kamenjem gađali vozni park kabineta Predsjednika Republike Srpske. Nošene su slike ruskog predsjednika Vladimira Putina, pjevane četnike pjesme, a zapaljena je i američka zastava:
«Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji! Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji! Ko-so-vo je srce Sr-bi-je!!»
Protesti su počeli okupljanjem u podne na Trgu Krajine, a učesnika je bilo više od 1.000. Neki su nam rekli:
«Otkud na protestima? Zato što sam Srbin i zato što želim da izrazim podršku svom narodu na Kosovu.»
«Ono nije nikada bilo tursko. Car Lazar je ratovao za to.»
«Treba se protiviti tim odlukama SAD i ostalih koji cijepaju sve kako oni hoće. Oni nemaju ta prava. Mi trebamo zaštititi ta prava. Ne smijemo dozvoliti da nas odvoje.»
U policiji za sada nema informacija o tome ko je organizovao skup, mada su ranije kazali da niko nije najavio današnje proteste. Sami učesnici tvrde da su se spontano okupili:
«Čuo sam da će danas u 12h početi ovi protesti i ništa više.»
«Došao sam čuvši glasine po gradu. Mislim da je ovo došlo spontano.»
Nezvanični podaci govore da ima nekoliko povrijeđenih sa obje strane. Tokom demonstracija razbijani su i izlozi na poslovnim objektima u užem centru grada, paljeni su kontejneri, a učesnici protesta vrijeđali su i novinare.


Protesti i u Lukavici

Protest u Lukavici, Foto: Milad Obradović


«Kosovo je srce Srbije!», «Poštujte međunarodno pravo!», samo su neke od parola koje su, uz zastave Republike Srpske i Srbije, nosili studenti okupljeni pred zgradom Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici:

«Posebno pozdravljam studente iz Trebinja, studente iz Bijeljine, studente iz Foče, studente sa Pala i studente iz Istočnog Sarajeva, odnosno iz Lukavice»
«Jeeeeeeee!!»
«Da podržimo srpski narod na Kosovu!»
«Zato što su nam, bez ikakvog zakona uzeli, skršili sva prava. To ne ide tako.»
«Oni su nas pomagali u ratu, pa i mi njih sada. Isti smo. To je sve isto.»
«Srbija, Srbija, Srbija!»

U ime Univerziteta Istočno Sarajevo podršku studentima i kolegama prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici dao je rektor Mitar Novaković:

«Ovim putem da im kažemo da smo uvijek uz njih i da sve nedaće koje su imali, koje imaju i koje će imati, preživljavamo zajedno sa njima. Vrata našeg Univerziteta u svih 8 gradova gdje su naši fakulteti locirani, uvijek su im širom otvorena. Saradnju koju smo imali do sada, ćemo udesetostručiti, pojačati i daleko više brinuti zajedno njihove brige.»


Na protestu je pročitano i pismo Saveza studenata Univerziteta Istočno Sarajevo upućeno javnosti, u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG