Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zatražene ostavke zbog Glavaševe kandidature


Sabor Republike Hrvatske

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su kolektivnu ostavku Odbora za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora, nakon što je optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš jednoglasno predložen za člana saborskog Odbora za ljudska prava. Glavaš je sam odbio kandidaturu u tom odboru.

„Skandal!“. Tim je riječima, u izjavi za naš radio, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću „Documenta“, Vesna Teršelič, komentirala jučerašnji jednoglasni zaključak Odbora za izbor i imenovanja da se Branimira Glavaša predloži za saborski Odbor za ljudska prava:
„Očito nitko od njih, pa ni oni koji dolaze iz SDP-a, HNS-a, SDSS-a, nisu mislili da trebaju prekršiti uobičajenu saborsku rutinu usvajanja svih prijedloga u paketu. Što je skandalozno. Uopće, nijedne sekunde, nisu mislili na žrtve za čiju smrt optužnica tereti Branimira Glavaša. Nisu se sjetili kako će biti onima koji će tražiti pomoć od saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, da uopće pristupe Odboru ako znaju da u njemu sjedi Branimir Glavaš, optuženik za ratne zločine.“
Glavaš, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi za ratne zločine nad većinom srpskim civilima u ratnom Osijeku u jesen i zimu 1991. godine, predložen je kao jedan od oporbenih kandidata za Odbor za ljudska prava. Dakle, ne samo da su za njega glasali uz vladajuće i dva oporbena socijaldemokrata, jedan narodnjak, jedan zastupnik Istarskog demokratskog sabora i jedan srpski zastupnik, nego je Glavaš, u ovaj prilično važni odbor i predložen upravo u njihovo ime. Novinari su burno reagirali, a članovi Odbora su mucavo objašnjavali se ne sjećaju jesu li glasali za Glavaša, kako ništa ne znaju jer se glasalo u paketima i da bi morali pogledati u papire. Dva hrvatska dnevnika danas su izišla sa naslovnim stranicama posvećenim ovom „sramotnom dogovoru“. Glavaš je sam jutros otklonio kandidaturu.
Skandalozno je bilo već kada se politika pred koji mjesec umiješala i Sabor nije prihvatio zahtjev Državnog odvjetništva da Glavaš ostane u pritvoru, kaže za naš radio Jadranka Reihl-Kir, supruga šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira, ubijenog u ljeto 1991. godine, koji je pred smrt upozoravao da mu Glavaš radi o glavi. A ovo je – tvrdi ona – samo nastavak uplitanja politike:
„Za ovo što se događalo u Osijeku, a za što se tereti Branimira Glavaša, ne može biti odgovoran samo on. Tamo je postojala osoba koja je još uvijek visoko pozicionirana u politici i upravo se rade takvi ustupci da Branimir Glavaš ne povuče i ostale. Ako povuče recimo tu osobu, onda će ta osoba povući drugu osobu i onda je to jedan lanac. Političari se boje upravo toga i zato ovo i rade.“
Predložiti osobu o kojoj se već više od 15 godina u medijima govori kao o nekome debelo umiješanom u ratne zločine u saborski Odbor za ljudska prava, više je od lošeg ukusa, kaže za naš radio predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić:
„To je nešto što je meni djelovalo kao jedno potpuno pomanjkanje osjećaja za realnost i za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. To pokazuje da su ti saborski zastupnici, koji su sjedili u Odboru, naprosto loše izabrani. Dakle, jedna odluka bi trebala biti više nego dovoljna da oni podnesu ostavku na članstvo u tom Odboru.“
Tom se zahtjevu pridružuje i „Documenta“. Vesna Teršelič:
„Mislim da saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove treba dati ostavku, jer su posve zaboravili na prava žrtava i posve su zaboravili čemu služi saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine. Nisu vodili računa o tome da je on tu zbog građana i građanki, i to na prvom mjestu zbog onih kojima se krše ljudska prava.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG