Dostupni linkovi

Srbija neće pribeći ekonomskom embargu


Beograd
Beograd

Odgovor srpske Vlade na političke pritiske nastale proglašavanjem nezavisnosti Kosova i nastavak evropskih integracija, biće ključni za rejting Srbije i nastavak inostranih ulaganja. Napadi i bombaške pretnje, na strane kompanije koje posluju u Srbiji, dodatno su ojačale te sumnje, a odgovorni u Vadi Srbije ističu da neće biti promene u ekonomskoj saradnji, najavljujući da neće biti ni ekonomskog embarga, čak ni prema Kosovu čiju nezavisnost Beograd ne priznaje.

Iako se nigde u zvaničnim izjavama nije moglo čuti da su nedavni napadi i pretnje podmetnutim bombama na slovenački "Merkator" u Srbiji "politički motivisani", zbog uloge Slovenije u rešavanju kosovskog pitanja, poruka tog čina ipak ima vrlo jasne posledice u ekonomskom smislu, ali i po bezbednost poslovanja ove i drugih kompanija u Srbiji. Beogradska štampa piše da internetom i SMS-om kruži poruka u kojoj se građani Srbije pozivaju na bojktot slovenačkih trgovinskih lanaca. Sanja Šegrt, portparolka slovenačke kompanije, kaže da u ''Merkatoru'' zbog ovih incidenata neće menjati režim rada:


"Na našim policama ima preko 70% srpskih proizvoda i zato zaista ne bih mogla da komentarišem tu eskalaciju kada je u pitanju napad na "Merkator". Trudimo se da radimo normalno, svi naši centri su otvoreni i rade po redovnom radnom vremenu. Naravno, na prvom mestu nam je bezbednost potrošača i naših zaposlenih. Ne znamo ko stoji iza svih tih napada, a policija, kojoj se još jednom zahvaljujem na vrlo profesionalno obavljenom poslu, pre svega u odbrani "Merkatora" u Novom Sadu pre neko veče, je uradila svoj posao i mi ne možemo izlaziti sa nikakvim tvrdnjama. Naši potrošači, dobavljači i prijatelji kuće nam se javljaju telefonom, zgroženi su situacijom, žao im je što se to događa - mislim da imamo potpunu moralnu podršku svih naših poslovnih partnera."

Na udaru nezadovoljnih protestanata našli su se i lokali "Mekdonalds". Iz ove kompnije kažu da razumeju proteste, ali ne i nasilje jer je to domaća firma u kojoj već 20 godina radi oko 700 građana Srbije. Američka privredna komora je saopštila da će i dalje poslovati u Srbiji. Zbog neizvesnosti oko konačnog statusa Kosova ekonomisti procenjuju da će Srbija u narednom periodu proći kroz fazu negativne stagnacije. Dok god se konačno ne zaokruži pitanje statusa Kosova, Srbija će kod stranih investitora ostavljati utisak zemlje sa visokim političkim rizikom za ulaganja. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ipak veruje da to neće uticati na strane investitore:

"Ne postoji bojazan, mi s njima razgovaramo. Uvek postoji, na svakom skupu sa hiljadama ljudi, par nedobronamernih ljudi. Pitanje je da li ima toliko policije i da li ona može da ih zaštiti. Možda je neko namerno došao, ili je ubačen, da razbije izlog."

Odgovor srpske Vlade na političke pritiske nastale jednostranim proglašavanjem nezavisnosti Kosova i nastavak evropskih integracija, biće ključni za rejting Srbije. Konsultatnt za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je zbog toga potrebno istovremeno utvrditi ko stoji iza poslednjih napada na strane trgovinske lance i kompanije u Srbiji:

"Ovo demonstracije, posebno protiv nekih od poslova koji su realizovani uz pomoć stranog ulaganja, su naročito štetne jer tom problemu sa političkim rizikom dodaju demonstraciju posebnog nezadovoljstva prema nekoj zemlji. Za razliku od države, koja ne bi smela ništa da radi u afektu, građani se ponekad mogu ponašati u afektu. Lično mislim da je ovde reč o mladim ljudima koji u svojoj svesti imaju snažno utisnuto mišljenje o Kosovu i da je ovo incident koji bi se mogao nazvati huliganskim, koji je urađen bez razmišljanja i bez nekog predumišljaja. Nadam se da će se i političari u većoj meri zauzeti da tih incidenata bude što manje, da se pronađe ko ih je izveo – bilo bi dobro da se ispostavi da su u pitanju bili huligani a ne neki sa političkim namerama."

Ukoliko srpska reakcija na proglašavanje nezavisnosti Kosova bude vodila antagonizmu prema EU i gubitku evropskih perspektiva, rejting Srbije će se brzo naći pod pritiskom. Međutim, ako je suditi po izjavama ministra trgovine Predraga Bubala, Srbija neće čak ni prema Kosovu uvoditi ekonomski embargo ili neke druge ekonomske mere jer bi to, kaže Bubalo, bilo bilo protivno principima Srbije, koja će nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije u svojim granicama. Na Kosovo i Metohiju je prošle godine iz drugih delova Srbije isporučeno robe u vrednosti 189,7 miliona dolara, podseća ekonomista Milan Kovačević:

"Kosovo i sada ima dosta veliki obim uvoza i iz drugih zemalja tako da bi obustavljanje naših isporuka Kosovu za nas bila samo šteta. Imali bismo smanjenje našeg izvoza, koji nam inače predstavlja veliki problem jer su nam ukupne vrednosti uvoza duplo veće od vrednosti izvoza, a na Kosovo imamo relativno značajan izvoz."

Inače, u javnosti dosada nepoznata organizacija "Mlada Bosna", preuzela je odgovornost za bombe ispred "Merkatora" i sedišta Evropske misije u Kosovskoj Mitrovici. U saopštenju, koje je poslato elektronskom poštom, ova organizacija navodi da okuplja mlade Srbe širom sveta i "da će nastaviti sa nenasilnim i odlučnim aktivnostima koje neće proizvoditi ljudske žrtve, ali će prouzrokovati materijalnu štetu prema državama koje priznaju nezavisno Kosovo".

XS
SM
MD
LG