Dostupni linkovi

Šef Misije EU stigao na Kosovo


Peter Faith, šef Misije EU na Kosovu
Peter Faith, šef Misije EU na Kosovu

Specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo, Piter Fejt u sredu je i zvanično započeo misiju na Kosovu. Fejt je, uz ostalo, najavio ekonomsku podršku Evropske unije Kosovu.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiu, Fejt izjavio da će njegova misija pomoći i savetovati Vadu i druge institucije u odlukama i aktivnostima na ostvarivanju plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, sa posebnim naglaskom na zaštitu i poštovanje ljudskih prava, posebno srpske manjine.
“Takođe verujem da zajedno sa Vladom možemo slati signale Srbima koji žive na Kosovu da je ovo zemlja u kojoj oni mogu da ostanu i da su dobrodošli da sarađuju sa svim drugim građanima za budućnost Kosova”, rekao je on. Fejd je rekao da će misija EU delovati na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.
Komentarišući najave lidera Srba sa severa Kosova da neće prihvatiti misiju EU, Fejd je rekao da se nada da to nisu njihove “poslednje reči”.

Mislim da srpskoj zajednici treba da je jasno da mi ne dovodimo u opasnost njihov način života i oni nemaju nikakvog razloga za strah. Mi ćemo poštovati njihova prava i ustvari mislimo da će od našeg angažovanja srpska zajednica imati samo koristi”, rekao je Fejt.
On je rekao da će EU i njena misija na Kosovu pružiti i konkretnu ekonomsku podršku.
“Evropska unija će pomoći i u privredi i u stvaranju sigurne i mirne sredina za sve građane, sa posebnim naglaskom na srpsku zajednicu, na stvaranju radnih mesta i drugim institucijama koje će uticati da ljudi ostanu u svojim naseljima i budu bliski sa misijom Evropske unije”.
Fejt je rekao da se prvi kontigent Misije EU nije povukao sa severa i da to neće učiniti ni u budućnosti. Predsednik Sejdiu i premijer Hashim Thaqi su dolazak Misije EU na Kosovo ocenili kao veliku neposrednu pomoć za Kosovo kako bi što lakše prošlo period tranzicije i učinilo brže korake ka integraciji u EU, čime će se obezbediti bolji uslovi života za sve građane.
XS
SM
MD
LG