Dostupni linkovi

Evropa ponovno pala na balkanskom ispitu


Mediji u svijetu i danas se bave Kosovom, ali propituju i što je to zajednička vanjska politika Evropske unije.

U tekstu pod nazivom Balkanizacija Evrope, "Wall Street Journal" analizira posljednje događaje na jugoistoku Evrope i politiku Bruxellesa.

Evropska unija je dobila priliku da se iskupi za grijehe prethodnog desetljeća i pokaže na djelu toliko hvaljenu "zajedničku vanjsku politiku". Rado bismo izvjestili da nisu propustili priliku, ali nažalost to ne možemo učiniti, piše u komentaru lista.
Prilika je bila, podsjeća autor, Deklaracija o nezavisnosti Kosova. Jedinstven stav Unije mogao je promijeniti stvati nabolje, no to se nije dogodilo. Slično je bilo i devedesetih prošloga stoljeća kada se raspala Jugoslavija u nizu brutalnih ratova koji su odnijeli tisuće ljudskih života. Sjedinjene Države su tada bile one koje su se morale uključiti u spašavanje obraza Evrope i smirivanju prilika na Balkanu.
Ovaj put kao da se sve ponavlja, na sreću nema krvi. Španjolska je, piše Wall Street Journal, u ponedjeljak otvorila sastanak šefova diplomacije EU, ističući da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije poštovala međunarodno pravo. Tamošnji vladajući socijalisti, napominje autor teksta, su bili nezadovoljni što Kosovari nisu čekali održavanje parlamentarnih izbora. Naime, zahtjevi za autonomijom Baskije i Katalonije su važna tema predizbornih aktivnosti i Kosovo je izborne igrače stavile u prilično nezgodan položaj.
Slične političke brige, ali i pravoslavna slavenska solidarnost sa Srbima, pozadina su odbijanja Rumunjske, Grčke, Bugarske i Cipra da priznaju Kosovo. Slovačka se plaši da bi mađarska manjina mogla dobiti slične ideje kao i kosovski Albanci. Drugi, poput Talijana, ne žele mnogo izazivati Ruse i Srbe. Britanija, Francuska i Njemačka pozdravljaju nezavisnost i priznaju Kosovo. Ipak Sjedinjene Države su prve priznale Kosovo i tako na sebe preuzele bijes Moskve i Beograda.
Pomoćnik direktora Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić u komentaru na engleskoj internet stranici našeg radija podsijeća da su Albanci i za vrijeme Titove Jugoslavije željeli nezavisnost, ali tada je bio hladni rati i velike sile su željele održati Jugoslaviju pa želja Kosovara nije imala podršku u svijetu. "Okončanjem hladnoga rata i mijenjanjem poltiičkih odnosa podrška za neovisnost Kosova je stigla i u nekoliko idućih tjedana priznanje Kosova će stizati od velikog broja država. "Treba podsjetiti da je Srbija uvijek gledala Kosovo kao teritoriju, ne i ljude koji tamo žive, i zato mislim da je svaki razvod bolji od lošeg braka" naglašava Pejić.
U međuvremenu, Grci prijete torpediranjem evropskih nastojanja da smire Balkan. Službena Atena najavljuje veto na pridruživanje Skoplja euro integracijama zbog spora oko imena Makedonija.
Zato i ne treba imati iluzije, piše u komentaru Wall Street Jornala. Jedina stvar koja je zajednička evropskoj vanjskoj politici je nedostatak strateške vizije i izostanak politčke volje.
XS
SM
MD
LG