Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povlačenje ambasadora nije prekid diplomatskih odnosa


Beograd, zgrada Ministarstva spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić naložio je u ponedeljak hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Kakve bi mogle biti konsekvence diplomatskih mera koje Srbija povlači, da li može doći do ozbiljnijeg zahlađenja, pa i prekida diplomatskih odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova?

Instrukcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije o povlačenju na konsultacije već je poslata ambasadoru u SAD Ivanu Vujačiću, ambasadoru u Francuskoj Predragu Simiću i ambasadoru u Turskoj Vladimiru Ćurguzu, a isti korak biće učinjen i sa ambasadorima u ostalim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova. Ministarstvo je takođe uputilo i protestne note vladama država koje su do sada priznale Kosovo. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da povlačenje amasadora iz zemalja koja su priznale nezavisnost ne znači i prekid diplomatskih odnosa sa tim zemljama:
"To je način na koji se ponašaju sve evropske demokratske zemlje, sve zemlje bi uradile ovo što smo mi uradili, i to je u potpunosti shvaćeno. Moramo, koliko god to bilo mučno, imati kanal komunikacije, a u ovom momentu nije primereno da on bude na nivou ambasadora. Nije u interesu Srbije da se izoluje, nikakva samoizolacija nam nije u interesu, iako bismo možda želeli da prekinemo odnose sa onima koji su nam učinili nepravdu, na srednji ili duži rok – to ne može biti u našem nacionalnom interesu, a još manje u odbrani našeg Kosova."
Istovremeno, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić najavio je da se neće primenjivati isti tip diplomatskih mera na veći broj zemalja:
"Svaka odluka biće proračunata, videće se koliko ona može da, u najvećoj meri, upozori zemlju koja je povukla taj potez priznavanja KiM kao pojedinačne zemlje i zato se ne može unapred reći šta ćemo učiniti prema SAD, Francuskoj ili Britaniji, pominjem zemlje koje su već priznale KiM. Dakle, budite strpljivi i sačekajte da se to dogodi."
Diplomatske mere koje je do sada Vlada Srbije povukla najblaže su moguće i nijedna država ne bi mogla ćutke da pređe preko priznavanja nezavisnosti dela teritorije, smatra Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose:
"Povlačenje ambasadora na konsultacije uz formulaciju 'do daljnjeg', što znači na neodređeno vreme, je mera koja izražava neslaganje na bilateralnom planu prema državama koje priznaju nezavisnost KiM i između ostalog bi trebalo da utiče na druge države da pokažu uzdržanost u tom pogledu."
Sa ocenom da su mere koje je Vlada Srbije do sada povukla uobičajene u ovoj situaciji slaže se i član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova Srbije Vatroslav Vekarić. On napominje da se u narednom periodu može očekivati izvesno zahlađenje odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova:
"Verovatno je da će ti odnosi nastaviti da funkcionišu na nižem diplomatskom nivou otpravnika poslova. Ovo što smo videli do sada, a to je povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale Kosovo, spada u mere koje su u granicama uobičajenih – ne bi se moglo reći da je reč o nekim neodmerenim merama. Prekid diplomatskih odnosa u svakom slučaju ne bi bio dobar, ne bi koristio dugoročnim interesima zemlje, i nadam se da do toga neće ni doći."
Dušan Lazić takođe smatra da bi eventualna odluka o prekidu diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, nanela štetne posledice samoj Srbiji. On veruje da se vlada Srbije upravo iz tih razloga neće odlučiti na ovako radikalne mere koje bi, kako kaže, mogle da podrazumevaju i proglašenje stranih diplomata nepoželjnim osobama na teritoriji Srbije:
"Lako je prekinuti diplomatske odnose, ali ponovno uspostavljanje je veoma složen posao i zahteva mnogo pregovora. Ne bismo smeli sebi da dozvolimo luksuz da zbog nezadovoljstva ishitreno prekidamo diplomatske odnose sa drugim zemljama jer to onda povlači negativne posledice po saradnju u svim oblastima. U oblastima ekonomije, kulture, nauke, viznog režima i liberalizacije u koju smo ušli sa EU i koja je veoma značajna za naše građane."
XS
SM
MD
LG