Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kastro više ne vodi Kubu


naslovnica kubanskih državnih novina 'Gramma', u kojim je objavljeno Kastrovo povlačenje

Oboljeli kubanski lider Fidel Castro saopštio je da se neće vratiti vođenju države kao predsjednik, povlačeći se s mjesta šefa države 49 godina nakon što je osvojio vlast u oružanoj revoluciji.

U istom se saopštenju kaže kako 81-godišnji Castro neće tražiti novi predsjednički mandat kada se Narodna skupština sastane 24. februara.
"Mojim dragim sunarodnjacima koji su mi dali izuzetnu čast u posljednjim danima birajući me za člana parlamenta, poručujem kako nemam nikakvih aspiracija da prihvatim -ponavljam nikakvih aspiracija da prihvatim - položaj predsjednika Državnog vijeća i glavnog komandanta", navodi Castro u izjavi objavljenoj na web siteu Komunističke partije Kube.
Očekuje se da Narodna skupština imenuje njegovog brata i izabranog nasljednika Raula Castra za predsjednika. Nakon što se nije pojavio u javnosti skoro 19 mjeseci zbog bolesti čija narav nikada nije objavljena, Castrovim povlačenjem završena je jedna od najdužih političkih karijera u modernoj povijesti.Njegova svjetska slava protezala se od početaka hladnog rata i preživjela je američko neprijateljstvo, pokušaje ubistva u organizaciji CIA-e i pad sovjetskog komunizma.
Karizmatični vođa čuven po svojim dugim govorima koje je držao u vojnim uniformama, Castro je postao ličnost kojoj se dive u Trećem svijetu zbog prkošenja Sjedinjenim Državama a protivnici ga smatraju tiraninom koji guši slobode. Njegova bolest i odlazak s čela Kube povećali su sumnje oko budućnosti jedine komunističke države u zapadnoj hemisferi.
Bradati lider koji je osvojio vlast u oružanom ustanku protiv diktatora koji je imao američku podršku u 1959. privremeno je predao vlast mlađem bratu nakon što je podvrgnut hitnoj operaciji kako bi mu se zaustavilo unutrašnje krvarenje sredinom 2006. Castro je otada viđan jedino na slikama, izgledajući iscrpljeno i krhko, iako se njegovo zdravlje poboljšalo dovoljno prije godinu dana da mu dopusti pojavljivanje u javnosti putem članaka objavljenih u kubanskoj državnoj štrampi.
Castro bi mogao ostati politički utjecajan kao prvi sekretar vladajuće Komunističke partije i stari državnik. Raul Castro, dugogodišnji ministar odbrane, upravlja zemljom od 31. jula 2006. kao vršilac dužnosti predsjednika države. On je povećao nadanja u ekonomske reforme koje bi poboljšale živote Kubanaca, ali tek treba da ispuni svoja obećanja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG