Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skandal sa govorom mržnje u "Ćiroskopu"


Miroslav Ćiro Blažević

Govor mržnje, kojim su obilovali hrvatski mediji devedesetih, uglavnom je nestao s "velikih ekrana", ali on je još uvijek prisutan u hrvatskom društvu, a pogotovo u lokalnim medijima. Najnoviji skandal izazvala je prošlotjedna emisija "Ćiroskop" na zagrebačkoj televiziji, koju vodi popularni nogometni trener Ćiro Blažević, a koja je obilovala gotovo nečuvenim rasnim, vjerskim rodnim i etničkim vrijeđanjima najvulgarnijeg oblika o čemu će u srijedu raspravljati i Vijeće za elektroničke medije.

Uživo 11. veljače, a dan kasnije reprizno, na Z-1, lokalnoj zagrebačkoj televiziji, emitiran je talk show Ćire Blaževića "Ćiroskop" u kojoj je Blažević ugostio Josu Mraovića, poduzetnika iz Gospića, poznatijeg pod nadimkom "lički Tuđman" kojem je "guranje prsta u anus isto što i rukovanje" i kojeg je prije petnaestak dana Županijski sud u Rijeci nepravomoćno osudio na tri godine zatvora za silovanje američke košarkašice Illishe Jarret.
Na vulgarni govor mržnje i ponovno vrijeđanje Mraovićeve žrtve prva je reagirala članica Povjerenstva za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima, Vesna Kesić:
"To je bio jedan eklatantan govor mržnje, pored toga uvredljiv, vulgaran i primitivan. Žrtvu su vrijeđali i obezvređivali i na rasnoj i na spolnoj osnovi."
"Tog vraga crnoga, tko bi to", "Tog gada grdoga, to ne bi ni majmun", samo su neke od rečenica kojima je obilovala Ćirina emisija i u kojoj su na slične reakcije poticani i gledatelji:
"Sve vrijeme su se pozivali na Mraovićevo sudjelovanje u Domovinskom ratu i predstavili to kao nekakav odnos snaga između patriota i ostalih koji su nepatrioti, kako su nam sudovi korumpirani ili ih kontroliraju Srbi, što je bila glavna teza cijele priče. Iz njihovog ugla, naravno da je Mraović osuđen klada je sutkinja Srpkinja, tužitelj se Srbin i tko već sve nije Srbin, pa čak i novinar koji je o tome izvještavao. Puštali su u eter gledatelje i gledateljice koji su jednako tako bili grozni."
Gordana Sobol iz saborskog Odbora za ravnopravnost spolova:
"Kroz dio medija koji su sporedni i imaju ograničen domet u svom emitiranju, bez problema se provlače razne emisije, pa tako i jedan govor mržnje. Iznose se stavovi koji su apsolutno protiv, ne samo zdravog razuma, nego i danas prihvaćenih stavova u samom društvu."
Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Zoran Pusić – Govor mržnje u hrvatskim medijima poprilično se razvodnio, ali je i dalje prisutan:
"Najčešće su oblici jezika mržnje uglavnom sa stanovišta međuetničke mržnje, uglavnom usmjereni prema Srbima, pa onda prema Romima i Židovima."
O rasističkoj emisiji raspravljat će u srijedu i Vijeće za elektroničke medije, a očekuju se i moguće kazne. Voditeljica nevladinog centra Dokumenta, Vesna Teršelić:
"Naprosto smo zemlja u kojoj to treba pažljivo pratiti i reagirati na incidente jer je još uvijek velika opasnost da govor mržnje potakne i na stvarno nasilje."
Profesor na studiju novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Stjepan Malović, ističe da i njihova istraživanja pokazuju da je otvoreni govor mržnje nestao iz najutjecajnih hrvatskih medija:
"Međutim u zadnje vrijeme u marginalnim medijima, na Internetu pogotovo, ili u on-line izdanjima hrvatskih masovnih medija, poglavito novina, u komentarima ljudi koji reagiraju na članke, se počeo pojavljivati jedan vrlo izraziti govor mržnje, kao da je Internet slobodan i oslobođen svih tih neprofesionalnih i neetičnih ispada. To se počelo pojavljivati i u emisijama koje ne uređuju ili ne vode profesionalni novinari, kao što je slučaj sa emisijom Ćire Blaževića. Čini mi se da hrvatsko novinarstvo, u općim trendovima prema krizi, ponavlja opet taj govor mržnje kao jedno od svojih karakteristika."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG