Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li nasilje nagoveštava bezbednosnu krizu?


Protesti ispre Američke ambasade u Beogradu

Nakon nasilnih protesta u Beogradu, Novom Sadu i Subotici otvara se pitanje da li postoji opasnost od novog izliva nasilja koje bi moglo imati dalekosežne posledice? Da li je nasilje podstaknuto od delova vlasti?

Nakon nekontrolisanog izliva nasilja koje se desilo u Beogradu, pa potom u Novom Sadu i Subotici, u MUP-a Srbije danas nije bilo moguće dobiti podatke o tome da li je priveden neko od huligana koji su divljali gradovima Srbije. Jedino je SUP Smedereva saopštio da su podnete krivične prijave protiv dvojice mladića iz tog grada, zbog sumnje da su kamenovali katoličku crkvu rođenja Jovana Krstitelja. Gradsko veće Beograda osudilo na vanrednoj sednici "vandalsko ponašanje grupe huligana", a isto su uglavnom učinile političke stranke i nevladine organizacije. Portparol DSS Andreja Mladenović, koji je i član Gradskog veća Beograda, kaže da je policija učinila sve što je u njenoj moći za zaštiti i ljudska i materijalna dobra i građane i na taj način je sprečila veće posledice.
“U svakom slučaju ono što se sinoć dešavalo ne bi trebalo da se ponovi više u naše gradu. Ja to ne gledam uopšte kao demonstracije. To je bilo jedno rušenje, to nikakve demonstracije nisu bile. Ja tu nisam video nikakvu demonstraciju od onog što je na neki način bila posledica delovanja te organizovane grupe”.
Istovremeno, slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel poslova lično je uputio protest šefu diplomatije Srbije Vuku Jeremiću, zbog upada u Ambasadu Slovenije u Beogradu i ugrožavanja bezbednosti diplomata i imovine. Rupel je zahtevao da srpske vlasti garantuju bezbednost slovenačkim diplomatama i drugim slovenačkim državljanima" i dodao da je "srpski ministar obećao odgovarajuće mere". Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin uprkos tome što je demolirana slovenačka Ambasadu u Beogradu, smatra da će vlasti sprečiti slične incidente.
“Ja mislim da hoće, možda su potcenili ili možda nisu u ovom momentu operativno dobro organizovani, ali ja imam puno poverenje ne samo u srpsku politiku, nego i sposobnost operativnih organa srpske države.”
U ovom trenutku bilo bi izuzetno značajno da država pokaže da ne stoji iza divljanja huligana i da je reč o samovolji pojedinaca, kaže ekspert za bezbednosna pitanja Aleksandar Radić. Na pitanje da li postoji opasnost od prelivanja nasilja Radić ovako odgovara:
“Mislim da ne postoji rizik od prelivanja nasilja sa ulica na region i da to ne može da izazove ozbiljnu bezbednosnu krizu, ali u svakom slučaju tamo gde god postoji kritična masa mladih i agresivnih, okupljenih pre svega oko navijačkih klubova, može da se očekuje da će doći do incidenata”.
Andreja Mladenović portparol DSS, istovremeno, odbacuje mogućost da su državni organi na bilo koji način umešani u divljanje huligana.
“Upravo i predsednik Vlade i svi oni koji su se obracali tokom dana su insistirali na mirnim protestima, na dostojanstvenim protestima, to je ono što mi možemo da kažemo u ovom trenutku. Ja zaista niti znam ko je u tim grupama, niti sada mogu na ovaj način da vam objašnjavam poteze policije. Milsim da će to policija objasniti”.
Socijalni psiholog Dragan Popadić ne veruje da će nasilje biti veliki problem jer to u ovom trenutku nije u u interesu države, ali i napominje da izvestan stepen frustriranosti postoji jer je vlast tokom pregovora o Kosovu podgrevala nerealna očekivanja. On ističe da država ima problem sa tradicijom tolerisanja nasilja u sličnim situacijama.
“Kao što znamo džamije su paljene, izlozi razbijani, vlast se uzdržavala od oštre reakcije u takvim situacijama. Mislim da je to ne zato što su oni to provocirali, podsticali ili podržavali, već zato što im je više odgovaralo da prihvate neki teret nadoknade štete za sve to nego da važe za nekoga ko je sklon nepatriotskim akcijama suzbijanja tih navodno u javnosti patriotskih izliva gneva i besa”.
Popadić zaključuje da vlast ne može računati sa kontinuiranim učešcem građana u bilo kakvim oblicima protesta.
“Jedna je reakcija neki organizovani protest, podržavanje raznih institucionalnih odluka Vlade i mislim da Vlada tu može dobiti saglasnost priličnog broja ljudi, ali energija u smislu nekog ličnog neprestanog angažovanja u različitim protestima nasilinim i nenasilnim, lično mislim da ne postoji u nekoj velikoj meri i da vlast sa tim i ne računa”.
XS
SM
MD
LG